Prematüre bebeklerde patent duktus arteriyozusun kapatma tedavisi için kullanılan parasetamol ve ibuprofenin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of efficacy of paracetamol and ibuprofen used for closure of patent ductus arteriosus in premature infants
  1. Tez No: 487490
  2. Yazar: NECATİ YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEKİ BİLİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: PDA, Prematür, Bebek, Parasetamol, İbuprofen, PDA, Premature, Infant, Paracetamol, Ibuprofen
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Prematüre bebeklerde doğumsal kalp hastalıkları sık görülmektedir. Doğumsal kalp hastalıkları içinde de en fazla Patent Duktus Arteriozus (PDA) görülmektedir. PDA öncelikle medikal olmak üzere transkateter veya cerrahi olarak tedavi edilebilmektedir. Biz de çalışmamızda PDA'nın medikal kapatılması için kullanılan parasetamol ve ibuprofenin etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmamızda 1 Ocak 2014 ile 30 Haziran 2017 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Yenidoğan Servisi'nde yatan ve PDA'nın medikal olarak kapatılması amacıyla parasetamol veya ibuprofen tedavisi alan prematüre bebeklerin, tedaviye verdikleri yanıtlar, tedavinin yan etkileri, PDA'nın kapanması ile biyokimya ve tam kan parametrelerinin olası ilişkisi araştırılmıştır. Duktusun tedavi sonrası tamamen kapanması veya duktus çapının 1,5 mm'nin altında olması ve LA/Ao oranının 1,5'in altında olması anlamlı klinik yanıt olarak değerlendi. Bulgular: Çalışmaya 31'i kız (%49,2), 32'si erkek (%50,8) olmak üzere toplam 63 bebek alındı. Bu bebeklerin ortalama doğum haftasının 27,8±3,1 hafta, doğum kilosunun 1178,4±499,1 gr olduğu görüldü. Bebeklerin %96,8'i respiratuar distres sendromu (RDS) tanısı almış ve %87,3'üne sürfaktan tedavisi verilmiştir. Hastaların tamamında tedaviden önce ekokardiografide geniş PDA saptanmıştır. Hastaların % 12,6'sında PDA'ya ek olarak atrial septal defekt (ASD), ventriküler septal defekt (VSD) gibi ilave kardiak patolojiler saptanmıştır. Medikal kapatma uygulanan bebeklerin 8'ine oral 24'üne iv olmak üzere toplam 32 hastaya (%50,8) parasetamol, diğer 31 hastaya (%49,2) ise oral ibuprofen tedavisi uygulanmıştır. Oral parasetamol uygulanan bebeklerin tamamında, iv parasetamol uygulananların %75'inde klinik yanıt alınmıştır. İntravenöz ve oral parasetamol uygulanan bebekler birlikte değerlendirildiğinde parasetamol uygulanan hastaların %81,2'sinde klinik yanıt alınmıştır. İbuprofen uygulanan hastaların ise %77,4'ünde klinik yanıt 5 alınmıştır. Hastaların prematür retinopatisi, bronkopulmoner displazi, nekrotizan enterekolit, intraventriküler kanama, sepsis, hiperbilirubinemi, renal patoloji tanısı almasında uygulanan tedaviye göre istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (P>0,05). Oligüri, kan üre ve kreatinin değerlerinde yükselme, karaciğer enzimlerinde yükselme, trombositopeni gibi yan etkiler açısından iki tedavi protokolü arasında anlamlı farklılık görülmedi. Hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası trombosit değerleri ile PDA çapları arasında anlamlı ilişki görülmedi. Çalışmadaki 17 hasta exitus olmuştur (12 hastaya 1 kür, diğer 5 hastaya 2 kür tedavi uygulanmıştır). Exitus olan 17 hastanın 11'inde 1 veya 2 kür tedavi sonrasında medikal kapanma sağlanmıştır. Diğer 6 hasta ise bir sonraki medikal kapatma tedavisi veya cerrahi ligasyon uygulanamadan exitus olmuştur. Exitus olan hastaların tedavi sonrası PDA çaplarının daha geniş olduğu görüldü. Ayrıca exitus olan hastaların taburcu olan hastalara göre hemoglobin ve hemotokrit değerleri daha düşük iken, üre ve kreatin değerleri daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda PDA'nın medikal kapatma tedavisinde parasetamolün ibuprofen kadar etkili olduğunu gözlemledik. Ayrıca PDA'nın kapanma, yeniden açılma ve cerrahi ligasyon ihtiyacı açısından her iki ilacın benzer olduğunu, komplikasyon ve yan etkileri açısından fark olmadığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Congenital heart diseases are very common in premature babies. Patent Ductus Arteriosus (PDA) is the most common among congenital heart diseases. Patent ductus arteriosus can be treated primarily with medication as well as transcatheter and surgical treatment. In our study, we aimed to compare the efficacy of paracetamol and ibuprofen used for closure of PDA. Material and Method: Our study consisted of premature babies who received paracetamol or ibuprofen treatment for medical closure of PDA at Neonatology Service of Dicle University Medical Faculty between 1 January 2014 and 30 June 2017. Response to treatment of the premature infants, side effects of the treatment, the possible association of biochemistry and whole blood parameters with PDA closure was investigated. Complete ductus closure or the ductus diameters below 1.5 mm and the LA / Ao ratio below 1.5 were considered significant clinical responses. Results: A total of 63 infants were included in the study, 31 of them were female (49.2%) and 32 of them were male (50.8%). The mean birth week of the babies was 27.8 ± 3,1 weeks and the mean birth weight was 1178.4 ± 499.1 gram. 96.8% of the infants were diagnosed with respiratory distress syndrome (RDS) and 87.3% of them were given surfactant treatment. A large PDA was found on echocardiography (ECO) before all of the patients were treated. In addition to PDA, 12.6% of patients had additional cardiac pathologies such as atrial septal defect (ASD), ventricular septal defect (VSD). Medical closure applied with paracetamol in 32 patients (50.8%) which 8 of them received oral and the other 24 patients were given intravnouse treatment. On the other side, 31 patients received oral ibuprofen treatment (49.2%). Clinical response was obtained in all of the infants who received oral paracetamol and 75% of patients who received intravenous paracetamol treatment. When the babies who receiving intravenous and oral paracetamol were 7 evaluated together, clinical response was obtained in 81.2% of patients receiving paracetamol. It was observed that the patients who received ibuprofen clinical response in 77.4%. There was no significant difference between the patients who has non-cardiac pathologies such as retinopati of prematurite, bronkopulmoner displasia, necrotizing enterocolitis, intraventricular bleeding, sepsis, hyperbilirubinemia, renal pathology (P>0,05). There were no significant differences between the two treatment protocols in terms of side effects such as oliguria, elevation of blood urea nitrogen and creatinin levels, elevation of liver enzymes, thrombocytopenia. There was no significant relationship between pre-treatment and post-treatment platelet values and PDA diameters. Hemoglobin and hemotocrit values of the died were low, but blood urea nitrogen and creatinine values were higher. Seventeen patients in the study were died (12 patients recevied only 1 cure, and the other 5 patients was treated with 2 cures). In 11 of 17 patients, medical closure was achieved after 1 or 2 cures of treatment. The other 6 patients were died before the next medical PDA closure treatment or surgical ligation. It was observed that the PDA diameters of the patients who died were larger after treatment. Conclusion: In our study, we observed that paracetamol is as effective as ibuprofen in the medical treatment of PDA. Paracetamol and ibuprofen were compared ductal closure, reopening, surgical ligation rates were similar for both agents, and there was no difference in terms of complications and side effects.