Ön diz ağrısı ile kondromalazi patella ve patellofemoral dizilim bozukluğu arasındaki ilişkinin araştırılması
The relationship between chondromalacia patella, patellar malalignment and anterior knee pain
- Tez No: 414856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ön diz ağrısı, Kondromalazi Patella, Patellofemoral dizilim, Kujala, Anterior knee pain, chondromalacia patella, patellofemoral alignment, Kujala
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
AMAÇ: Bir aydan uzun süreli ön diz ağrısı olan ve diz MRG'sinde kondromalazi saptanan hastaların kondromalazi evresi ve patellofemoral dizilimin ön diz ağrısı şiddeti ve diz fonksiyonu ile ilişkili olup olmadığını araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızın örneklemini, hastanemizde Kasım 2014-Ocak 2015 tarihleri arasında diz MRG incelemesi yapılan ve MRG'de kondromalazi saptanan hastalar oluşturmaktadır. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 38 hastanın, poliklinik dosya kayıtları geriye dönük olarak taranmıştır. Hastaların diz MRG tetkikleri bir radyolog tarafından kondromalazi evrelemesi açısından değerlendirilmiştir. MRG'de tespit edilen kondromalazi evresine göre hastalar erken evre (evre 1-2) ve ileri evre (evre 3-4) kondromalazi olmak üzere 2 gruba ayrılrılmıştır. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, meslek), MRG'de belirlenen ölçüm değerleri, klinik özellikleri ve fizik muayene bulguları dosyalarından kaydedilmiştir. Hastaların Patello Femoral Ağrı Şiddet Skalası, Kujala Patellofemoral Skorlama Sistemi ve Fonksiyonel İndeks Anket sonuçları kayıtlardan alınmıştır. BULGULAR: Hastaların MR görüntülerinde troklear sulkus açısı, sulkus derinliği, lateral patellofemoral açı, patellar translasyon, insall-salvati indeksi ölçümleri yapılmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde; erken ve ileri evre KMP hasta grupları arasında, bu değişkenler açısından farklılık saptanmamıştır. Hastalar semptomlar açısından değerlendirildiğinde, dizde şişlik yakınmasının ileri evre KMP grubunda daha fazla olduğu; diğer semptomlar ve fizik muayene bulguları açısından hasta grupları arasında farklılık olmadığı saptanmıştır. Patello Femoral Ağrı Şiddet Skalası değerleri ileri evre KMP grubundaki hastalarda yüksek bulunmuştur. Kujala Patellofemoral Skorlama Sistemi ve Fonksiyonel İndeks Anketlerinin sonuçları ise erken evre KMP grubundaki hastalarda yüksek bulunmuştur. SONUÇ: Patello Femoral Ağrı Şiddet Skalası değerleri ileri evre KMP grubundaki hastalarda yüksek bulunmuştur. Kujala Patellofemoral Skorlama Sistemi ve Fonksiyonel İndeks Anketlerinin sonuçları ise erken evre KMP grubundaki hastalarda yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
AIM: The purpose of this long-term study is to investigate relation of knee chondromalacia stage in MRI, patellofemoral sequence and intensity of anterior knee pain, knee function in patients with anterior knee pain longer than a month. MATERIAL AND METHOD: Patients that had diagnosed as chondromalaciawith knee MRI between January 2015 Kasım 2014 in our hospital were included to our study. File records of 38 patients met the criteria for inclusion were reviewed retrospectively. MRI images of the patients were evaluated for knee chondromalacia staging by a radiologist. According to the MRI, patients were divided in to 2 groups; patients with early chondromalacia stage (stage 1-2) and with severe (grade 3-4) chondromalacia. The patients' demographic data (age, gender, occupation), MRI measurements, clinical and physical examination data extracted from the files were recorded. Patello Femoral Pain Intensity Scale, Kujala patellofemoral scoring system and Functional Index survey results of patients were taken from the records. RESULTS: Trochlear sulcus angle, the sulcus depth, lateral patellofemoral angle, patellar translation, insall-Salvati index measurements were made in MR images of patients. When the results were evaluated; CMP stage between early and advanced patient groups did not differ in terms of these variables. When the patients were evaluated for symptoms, swelling in the knee was more in advanced CMP group; in terms of other symptoms and physical examination findings there was no significant difference between patient groups. Patello Femoral Pain Intensity Scale values were significantly higher in patients in the advanced stages of CMP group. The results of the Kujala patellofemoral scoring system and functional index were significantly higher in patients in the early stages of the survey group CMP. Patello Femoral Pain Intensity Scale values were significantly higher in patients in the advanced staged CMP group. The results of the Kujala patellofemoral scoring system and functional index were significantly higher in patients in the early staged CMP group. CONCLUSION: Patello Femoral Pain Intensity Scale values were significantly higher in patients in the advanced staged CMP group. The results of the Kujala patellofemoral scoring system and functional index were significantly higher in patients in the early staged CMP group.