Rotator cuff yırtıklarında plateletten zengin plazmanın (PRP) etkinliği. PRP konservatif tedaviye yanıt vermeyen vakalarda cerrahi öncesi alternatif tedavi yöntemi olabilir mi?
Efficacy of prp in rotator cuff tears.MAY PRP be an alternative treatment strategy in rotator cuff tears before surgery?
  1. Tez No: 414861
  2. Yazar: ÖZLEM AKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Rotator cuff, rotator cuff yırtığı, plateletten zengin plazma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı, rotator cuff yırtıklı hastalarda PRP'nin etkinliğinin ve cerrahiye alternatif bir yöntem olup olamayacağının araştırılmasıdır. Bu çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan 90 gönüllü hasta alındı. Hastalar randomize olarak parsiyel rüptür, parsiyel kontrol, komplet rüptür ve komplet kontrol grubu olarak dört gruba ayrıldı. Hastalardan 20cc tam kan alınarak 400g'de 10'ar dakikalık duble santrifüj sonrasında PRP elde edildi. Parsiyel ve tam kat rüptür grubundaki hastalara ultrason eşliğinde yırtık olan bölgeye 3 haftada bir toplam 3 kez enjekte edildi ve haftada 3 gün düzenli egzersiz yapması önerildi. Kontrol grubuna ise sadece egzersiz tedavisi verildi. Hastalar 3. hafta, 6. hafta, 9. hafta, 3. ay ve 6. ayda ağrı (VAS), gece ağrısı, eklem hareket açıklıkları, Shoulder Pain Dissability İndex, Constant Skor, Quick Dash, rerüptür, cerrahiye ihtiyaç olup olmaması açılarından değerlendirildi. Rotator manşet yırtıklarında PRP uygulamasının VAS, Constant Shoulder Skor, Shoulder Pain Dissability İndeks, Quick DASH ve eklem hareket açıklığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı derecede olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Bu etkilerin ilk enjeksiyonla birlikte 3. haftada başladığı 6. ayda da devam ettiği gösterilmiştir. Gece ağrısında ortalama üç ayda anlamlı derecede azalma tespit edilmiştir. Komplet ve parsiyel yırtıklı hastaların faydalanma oranları benzerdir. Herhangi bir komplikasyon bildirilmemiştir. Sonuç olarak rotator manşet yırtıklarında PRP uygulaması etkili ve güvenlidir, cerrahiye alternetif yöntem olarak tercih edilebilir ancak daha büyük randomize kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the efficacy of platelet-rich plasma (PRP) on pain and functional abilities in patients with partial and complete rotator cuff (RC) tear and whether this modality is an alternative method to the surgery. The study included 90 patients who were randomized to four groups: partial tear PRP, partial tear control, complete tear PRP and complete tear control. One cc PRP was obtained from 20 cc blood after double centrifuged at 400g for 10 minutes. Under musculoskeletal ultrasound guidance, the PRP groups were given 3 injections of PRP in the affected shoulder at 3-week intervals. All groups were given a home exercise programme 3 times per week. The range of motion, Quick DASH, Shoulder Pain and Disability Index (SPADI), Constant and VAS scores were used for the evaluation of patients at 3, 6 and 9 weeks, 3 and 6 months for follow-up visits.