Gastrointestinal stromal tümörlerde nötrofil/lenfosit ve platelet/lenfosit oranının prognostik önemi
The prognostic utility of neutrophil/lymphocyte and platelet/lymphocyte ratios in gist
- Tez No: 414863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALACACIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: gastrointestinal stromal tümör, imatinib, c-kit protein, prognoz, immun yanıt, nötrofil/lenfosit oranı, gastrointestinal stromal tumors, imatinib, c-kit protein, prognosis, immun response, neutrophil-to-lymphocyte ratio
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Gastrointestinal stromal tümörler, gastrointestinal sistemin en sık görülen mezenkimal tümörleridir. Gastrointestinal stromal tümörlerin doğal seyrinde immün cevabın rolü giderek belirginleşmektedir. Bu çalışmada, GİST'lerde, tümöre karşı geliştirilen immun yanıtın dolaylı bir göstergesi olarak değerlendirebileceğimiz, nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve platelet/lenfosit oranının (PLR) prognostik önemini araştırmayı hedefledik. Çalışmaya, 2005-2015 yılları arasında GİST tanısıyla takip edilen 76 hasta alındı. Hastaların 34'ü tanı anında metastatik olup, ilk sıra tedavi olarak İmatinib almıştı. Metastatik olmayan 42 hastaya ise cerrahi tedavi sonrası adjuvan olarak İmatinib tedavisi verilmişti. Tüm hasta grubu değerlendirildiğinde yüksek NLR ve PLR' nin azalmış ortalama genel sağkalım süresi (GSK) ile ilişkili olduğu saptanmış ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (NLR düşük olan grupta GSK 84,5 ay; yüksek olan grupta 83,6 ay, p=0.420); PLR düşük olan grupta GSK 90,6 ay; yüksek olan grupta 78,9 ay, p=0.787). Lokal evre hastalarda yüksek PLR değerlerinde azalmış hastalıksız sağkalım süresi (HSK) (PLR düşük olan grupta HSK 61,4 ay; yüksek olan grupta 44,8 ay, p=0.481), metastatik hastalarda ise yüksek NLR değerlerinde azalmış genel sağkalım süresi (NLR düşük olan grupta GSK 77,5 ay; yüksek olan grupta 62 ay, p=0,380) saptanmış ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Metastatik hasta grubunda NLR ve PLR nin progresyonsuz sağkalım ile ilişkisi araştırıldığında ise yüksek NLR ve PLR değerlerinde azalmış progresyonsuz sağkalım süresi saptanmış ancak bu sonuç anlamlı bir istatistiksel fark yaratmamıştır (p=0.694, p=0.198). Sonuç olarak, NLR ve PLR ucuz, kolay bakılabilen, noninvaziv, yol gösterici olabilecek yeni bir belirteçtir. Bazı sınırlamalar ile birlikte, her ne kadar daha fazla doğrulama gerekli olmasına rağmen, sonuçlarımız tedavi öncesi artan NLR ve PLR düzeylerinin, metastatik ve lokal evre GİST hastalarında bağımsız bir prognostik faktörü temsil edebileceğinin ipuçlarını vermektedir.
Özet (Çeviri)
The most common form of mesenchymal tumors are gastrointestinal stromal tumors. The role of immune response in the course of gastrointestinal tumors becomes more significant by gradually. In this study, we aim to research the prognostic significance of neutrophil/lymphocyte and platelet/lymphocyte ratio as indirect indicator of immune response across tumors. The study included 76 patients with gastrointestinal stromal tumor who were monitored between 2005 and 2015. 34 of patients had metastatic tumors at the diagnose and were treated with imatinib initially. 42 of patients who had nonmetastatic tumor were treated with imatinib as adjuvant chemotherapy after surgical treatment. Increased NLR and PLR were found relevant to decreased overall survival in all patients, but not statistically significant. (OS: 84,5 months with high NLR, 83,6 months with low NLR; OS: 90,6 months with low PLR, 78,9 months with high PLR) Increased PLR was found relevant to decreased disease-free survival DFS: 61,4months with low PLR, 44, 8 months with high PLR; p=0.481) in patients with local stage tumor and increased NLR was found relevant to overall survival (OS:77,5 month with low NLR, 62 months with high NLR; p=0,380) in patients with metastatic tumor, but not statistically significant. As exploring the relationship between high NLR, PLR and progression-free survival in patients who had metastatic tumor; decreased progression-free survival in patients with high NLR and PLR was found but not it is not statistically significant (p=0.694, p=0.198). As a result, NLR and PLR are low-cost, non-invazive, useful indicators that might be reference. With certain limitations, the results inspite of requiring more verification show that increased NLR and PLR before treatment might be independent prognostic factors in patients with local stage and metastatic gastrointestinal tumors.