Farklı ışık yoğunlukları ve sürelerin bulk-fıll kompozit sistemler üzerine etkilerinin bağlanma dayanımı ve mikrosızıntı yönünden incelenmesi
Evolution of the effects of the different light intensities and curing times on the shear-bond strength and microleakage of the bulk-fill composite systems
  1. Tez No: 414895
  2. Yazar: CANER SELAMİ GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK BÜLENT TOPBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: bağlanma dayanımı, bulk-fill, ışık gücü, ışıklama süresi, mikrosızıntı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, bulk-fill kompozitlerin farklı ışık güçleri ve sürelerde polimerizasyon sonrası dentine bağlanma dayanımlarının ve mikrosızıntı değerlerinin in-vitro değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 170 adet çekilmiş insan azı dişi kullanılmıştır. Kontrol grubunda Grandio (VOCO) ve Grandio Flow (VOCO) kullanılırken, çalışma gruplarında akışkan bulk-fill kompozit SDR® (Dentsply) ve X-tra Base (VOCO); kondanse bulk-fill kompozit olarak Quixfil (Dentsply) ve X-tra Fil (VOCO) kullanılmıştır. Adeziv olarak self-etch Xeno V+ (Dentsply) ve Futurabond DC (VOCO) kullanılmıştır. Bağlanma dayanımı grupları, uygulanan ışık gücüne (1000 mW/cm2 ve 1400 mW/cm2) ve süresine göre (10 sn ve 20 sn) toplam 16 alt gruba (n=5) ayrılmıştır. Mikrosızıntı grupları, sandviç ve bulk-fill tekniği ile hazırlanmıştır. Sandviç tekniği ile hazırlanan gruplarda gingival basamakta 2mm bulk-fill akışkan kompozit (SDR® ve X-tra Base), koronalde 4mm bulk-fill kondanse kompozit (Quixfil ve X-tra Fil); bulk-fill tekniği ile hazırlanan gruplarda 6mm bulk-fill kondanse kompozit (Quixfil ve X-tra Fil) kullanılmıştır. Mikro-sızıntı grupları ışık gücü ve sürelerine göre toplam 16 gruba (n=5) ayrılmıştır. Tüm numuneler 5-55°C'de 10 000 siklüs ile yaşlandırılmıştır. Bağlanma dayanımı değerleri, kopma tipleri ve mikro-sızıntı sonuçları stereo mikroskop altında incelenmiş ve istatistiki olarak karşılaştırılmıştır (p0,05). 1400mW/cm2 güçte 20 sn ışıklanan SDR, QuixFil, X-tra Base ve X-traFil gruplarının mikrosızıntı dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir (p=0,005). Mikrosızıntı en az X-tra Base grubunda gözlenmiştir. Sonuçlar: Yüksek ışık gücü ile uygulanan X-tra Fil bulk-fill kondanse kompozitinin 6mm bulk uygulandığı kavitelerde mikrosızıntı yönünden başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this in vitro study was to evaluate the shear-bond strength of bulk fill composites to dentin and microleakage scores after polymerization with different ligth intensities and curing times. Methodolgy: 170 extracted teeth were used. Grandio (VOCO) and Grandio Flow (VOCO) were used in the control groups. SDR® (Dentsply) and X-tra Base (VOCO) flowable bulk-fill composites; Quixfil (Dentsply) and X-tra Fil (VOCO) packable bulk-fill composites were used as the experimental groups. The shear-bond strength samples were divided into 16 subgroups according to 1000/1400 mW/cm2 ligth intensities and 10/20 sec curing times (n=5). The microlekagae samples were divided in to 16 subgroups prepared with sandwich and bulk-fill techniques with the variation of the ligth intensities (1000/1400 mW/cm2) and curing times (10/20 sec) (n=5). All groups were aged with thermocycle in 5-55°C and by 10 000 cycles. The shear-bond strength in Mpa, failure types and microleakage scores were evaluated under the stereomicroscope.