Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrasında egzersizle birlikte kinesiotaping uygulamasının etkinliği
Efficiency of kinesiotaping application in combination with exercise therapy after anteior cruciate ligament reconstruction
  1. Tez No: 414941
  2. Yazar: HANIM EDA GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELVİN BALKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Rehabilitasyon, Egzersiz, Kinesiotaping, Ön Çapraz Bağ, Ağrı, Ödem, Kas Kuvveti, Rekonstrüksiyon, Rehabilitation, Exercise, Kinesiotaping, Anterior Cruciate Ligament, Pain, Edema, Muscle Strength, Reconstruction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı ön çapraz bağ rekonstrüksiyonundan sonra egzersizle birlikte kinesiotaping (KT) uygulamasının etkinliğini araştırmaktır. Denekler randomize olarak terapatik KT (n=15) ve sham KT (n=15) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Aynı rehabilitasyon programı her iki gruba uygulandı. Ek olarak terapatik KT grubunun diz çevresine lenfatik drenaj yöntemi yapılırken hamstring ve kuadriseps kaslarına fasilitasyon yöntemi uygulandı. Sham KT grubuna ise metod ve gerim uygulamadan KT tatbik edildi. KT iki hafta boyunca fizyoterapist tarafından yapıldı. Hastalar takip eden dört hafta boyunca haftada iki kez fizyoterapist eşliğinde rehabilitasyon programına alındı ve ev programı verilerek üç ay takip edildi. Hastaların ağrısı nümerik ağrı skalası ile eklem hareket açıklığı gonyometrik ölçüm ile kas gücü push-pull dinamometre ile, çevre ölçümü mezura ile tedavi öncesinde, 1. ve 2. haftada değerlendirildi. Fonksiyonel değerlendirmeler Lsyholm, Tegner, Modifiye Cincinnati skalaları ile ameliyat sonrası 1. ve 3. ayda yapıldı. Data analizleri, terapatik KT ve sham KT gruplarında grup içinde değişik zamanlarda ölçülen ağrı şiddeti, kas gücü, çevre ölçümü ve EHA bakımından tedavi sonrası 1. ve 2. haftada istatistiksel olarak anlamlı gelişmelerin olduğunu gösterdi. Gruplar arasında ise değişik zamanlarda yapılan ölçümlere göre 1. haftada istirahat ve aktivetedeki ağrıda, 1. ve 2. haftada gece ağrısında, patella 10 cm üzeri ve altı çevre ölçümlerinde, fleksiyon kas kuvvetinde, patella orta noktası çevre ölçümünde 2. haftada, diz fleksiyon EHA'da terapatik KT lehine anlamlı fark bulundu (p0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the efficiency of kinesiotape (KT) application in combination with exercise therapy after anterior cruciate ligament reconstruction. Subjects were randomly separated to the two groups (therapeutic KT and sham KT). The same rehabilitation programme was performed in both of groups. In addition, when the lymphatıc drainage method was practised around the knee of the therapeutic KT group, the facilitation method was practised to hamstring and quadriceps muscles. KT was performed without method and doing tightening in sham KT group. KT was carried out by physiotherapist along two weeks. Patients continued rehabilitation programme twice a week along four weeks with physiotherapist supervising and were followed for three months giving home programme. Pain of patients by numeric rating scala, range of motion by goniometry, muscle strength by push-pull dnamometr, circumference measurement by tape measure were evaluated before treatment, at first and second week. Functional assessments were evaluated by Lsyholm, Tegner, Modifiye Cincinnati scala after operation at 1. and 3. month. Data analysis demonstrated statistically significant difference with regard pain, muscle strength, circumference measurement and range of motion that were measured at different times in group at therapeutic KT and sham KT groups at first and second week after treatment. According to measurement taken in different times between groups, it was found important difference in favor of therapeutic KT in terms of resting and activity pain at first week, pain in night, circumference measurements 10 cm above, below patella and centre of patella, flexion muscle strength at first and second weeks, knee flexion ROM at second week (p0.05) when there was significant intragroup difference in both groups.