Antenatal kortikosteroid tedavisinin prematüre bebeklerde neonatal morbidite ve mortaliteye etkisi
The effects of antenatal corticosteroids therapy to the neonatal morbidity and mortality on preterm neonates
  1. Tez No: 415089
  2. Yazar: HÜSEYİN AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL MALATYALIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Antenatal betametazon tedavisi, Respiratuar distres sendromu, prematüre bebek, Antenatal betamethasone therapy, Respiratory Distress Sendrom, premature infant
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalışmanın amacı: Kliniğimizde preterm doğum riski olan gebeliklerde fetal pulmoner maturasyon amacıyla uygulanan antenatal kortikosteroidlerin prematür bebekler üzerine olan etkilerini değerlendirmeyi, prematüreliğe bağlı komplikasyonlar açısından betametazon uygulanan ve uygulanamayan preterm yenidoğan bebekler arasındaki farklılıkları saptamayı amaçladık. Ayrıca betametazon uygulanan bebeklerde tek kür (24 saat arayla 12 mg) veya iki kür (bir kür uygulamanın bir hafta sonra tekrarlanması şeklinde) uygulama şeklinin neonatal morbidite ve mortaliteye etkisini değerlendirmeyi amaçladık.Materyal ve metot: Bu çalışma nisan 2007 ve nisan 2008 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 26.gebelik haftası ile 34.gebelik haftası arasında doğan 232 prematüre bebek üzerinde prospektif olarak yürütüldü. Bebekler antenatal kortikosteroid uygulanan ve uygulanamayan bebekler olarak iki gruba ayrıldı. Antenatal kortikosteroid uygulanan gruptaki bebekler de ayrıca tek kür uygulananlar ve iki kür uygulananlar şeklinde iki grup halinde değerlendirmeye alındı.Çalışmanın bulguları: Çalışmaya dahil edilen 232 bebekten 156'sının annelerine antenatal betametazon tedavisi uygulandı. Bunlardan 81 bebeğin annesine tek kür antenatal betametazon tedavisi, 75 bebeğin annesine ise iki kür antenatal betametazon tedavisi uygulandı, 76 bebeğin annesine ise antenatal betametazon tedavisi uygulanamadı.Betametazon uygulanan 156 bebekten 36'sında (%23,1) Respiratuar distres sendromu (RDS) görülürken, betametazon uygulanamayan 76 bebekten 27'sinde (%35,5) RDS görüldü (p0.05).Tek kür betametazon alan bebeklerden 39'u (%48,1) mekanik ventilasyon ihtiyacı gösterirken, iki kür betametazon alan bebeklerden 31'i (%41,3) mekanik ventilasyon ihtiyacı gösterdi (p>0.05).Sonuç: Antenatal betametazon uygulamasının RDS insidansını, mekanik ventilasyon ihtiyacını ve hastanede yatış süresini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalttığı görüldü (p0.05).
Özet (Çeviri)
Objective: In this study we aimed to evaluate the effects of antenatal corticosteroids administration on infants for fetal pulmoner lung maturation, to investigate the complication rates and outcomes of infants and to find out the differences between preterm neonates taking antenatal betamethasone therapy or not. In addition, we aimed to observe whether neonatal morbidity and mortality increased in neonates who were given one (12mg two doses administered at 24 hours intervals) or two (repeated course after one week) courses of betamethasone.Materials and Methods: Between April 2007 and April 2008, 232 prematüre infants delivered with gestational age ranging from 26 to 34 weeks in Ondokuz Mayıs Üniversity Obstetrics and Gynecology Department were evaluated prospectively. Infants divided into two groups. First group received antenatal betamethasone therapy and the other groupdidn?t receive. Infants who received antenatal betamethasone therapy were subdivided into two groups. First group received single and the other group received two courses of betamethasone therapy.Results: Betamethasone therapy was administered to 156 of 232 pregnant women of these, 81 pregnant women were taken single course, 75 pregnant women were taken two courses. 76 remaining pregnant women did not take betamethasone therapy.Antenatal betamethasone therapy was administered to 156 infants and 36 of these infants (23,1%) developed Respiratory Distress Syndrom (RDS), 76 infants didn?t receive betamethasone therapy. 27 of these infants (35,5%) developed RDS (p0.05).Treatment with mechanical ventilation was observed in 39 (48,1%) infants of one course therapy and 31 (41,3%) infants of two courses therapy (p>0.05).Conclusıon: Antenatal betamethasone administration is associated with statically significant decrease in RDS, treatment with mechanical ventilation, duration of hospitalization (p0.05).