Kronik miyeloproliferatif neoplazilerde aspirin direnci sıklığı
The prevalence of aspirin resistance in chronic myeloproliferative neoplasms
- Tez No: 415110
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ŞAHİN BALÇIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Kronik miyeloproliferatif neoplazi, aspirin direnci, tromboz, kronik miyeloproliferatif neoplazilerde aspirin tedavisi, aspirin direnci sıklığı, Chronic myeloproliferative neoplasm, aspirin resistance, thrombosis, aspirin therapy in chronic myeloproliferative neoplasms, prevalence of aspirin resistance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kronik miyeloproliferatif neoplazilerde aspirin direnci sıklığı Derya PEHLİVAN AMAÇ: Bu çalışmanın amacı; kronik miyeloproliferatif neoplazilerde (KMN) vasküler bulgu ve komplikasyonların önlenmesi için tedavide önemli bir rolü olup, hastaların çoğunda kullanılan aspirine karşı gelişen direnç sıklığının araştırılmasıdır. GEREÇ ve YÖNTEM: Aspirin direnci çalışmak üzere KMN tanısı konulmuş ve en az son 1 aydır 100 mg aspirin kullanan 31 adet hasta ile kontrol grubu olarak, KMN'i olmayan ve aspirin kullanmayan 22 gönüllü ve KMN'ı olmayan ve düzenli 100 mg aspirin kullanan 18 gönüllü seçilmiştir. Tam kanda impedans agregometri yöntemi ile aspirin direnci çalışılmıştır. BULGULAR: Çalışmamızda 100 mg aspirin kullanan 31 hastadan 1 tanesinde aspirin direnci gözlenmiştir (%3.3). Aspirin kullanmayan 1. kontrol grubunda 22 gönüllüden 7'sinde direnç görülürken, aspirin kullanan18 gönüllüden oluşan, 2. kontrol grubunda direnç saptanmamıştır. SONUÇ: Çalışmamızda düzenli 100 mg aspirin kullanan KMN hastalarında aspirin direnci oranının düşük olduğu saptandı. KMN tanısı ile aspirin tedavisi alan ve tedavi esnasında trombotik komplikasyon görülmeyen hastalarda aspirinin etkinliğini değerlendirmek için aspirin direnci testinin rutin olarak yapılmasının gerekli olmadığı kanaatine varıldı. Ancak hasta sayısının kısıtlı olması ve literatürde bu konuda az sayıda çalışma olması nedeniyle kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study is to investigate the prevalence of resistance to aspirin which is being used from the majority of the patients and has an important role in treatment to prevent the complications and vascular symptoms of chronic myeloproliferative neoplasms. MATERIAL and METHOD: To study aspirin resistance, 32 patients who were diagnosed as CMN and using 100 mg aspirin for at least the last one month were selected and as control group, 22 non- CMN volunteers not using aspirin and 18 non-CMN volunteers using regularly 100 mg aspirin were selected. Aspirin resistance has been studied with whole blood impedance aggregometry method. FINDINGS: In our study, aspirin resistance was observed in 1 out of 31 patients treated with 100 mg of aspirin (3.3%).In the first control group not using aspirin, resistance was detected in 7 of 22 volunteers while no resistance was detected in the second, aspirin using, control group with 18 volunteers. CONCLUSION: In our study, a low rate of aspirin resistance has been detected in patients using 100 mg, regular aspirin. In CMN patients having aspirin treatment and with thrombotic complications were not observed during aspirin therapy, it has been concluded to evaluate the effectiveness of aspirin, it is not necessary to conduct routine aspirin resistance test. However, due to the restricted number of patients and the few studies on this subject in the literature, there is need for more comprehensive studies.