Periimplantitiste yüzey detoksifikasyon yöntemi olarak ER,CR:YSGG lazer uygulamasının osseointegrasyon süreci üzerine etkilerinin in vitro incelenmesi
Evaluation of the effects of er,CR:YSGG laser as detoxifying method on osseointegration at periimplantitis: an in vitro study
  1. Tez No: 415128
  2. Yazar: CİHAN UYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periimplantitis, Titanyum disk, Cr:YSGG lazer. Osseointegrasyon, Periimplantitis, Titanium disc, Cr:YSGG laser, Osseointegration
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı; enfekte implant yüzeyini en uygun şekilde detoksifiye edecek ve aynı zamanda yüzey özelliklerini koruyarak, iyileşme sürecinde osteoblastların yeniden osseointegrasyonunu olumsuz etkilemeyecek Er,Cr:YSGG lazer uygulama protokollerini ortaya koymaktır. Bu tez çalışmasında; titanyum diskler Staphylococcus aureus ile enfekte edildikten sonra çeşitli uygulama protokollerinde (1 W-20 Hz-2 mm-15 sn, 1 W-25 Hz-4 mm-30 sn, 1 W-30 Hz-6 mm-45 sn, 2 W-20 Hz-4 mm-45 sn, 2 W-25 Hz-6 mm-15 sn, 2 W-30 Hz-2 mm-30 sn, 3 W-20 Hz-6 mm-30 sn, 3 W-25 Hz-2 mm-45 sn ve 3 W-30 Hz-4 mm-15 sn) Erbium Chromium-doped Yttrium-Scandium-Gallium-Garnet (Er,Cr:YSGG) lazer ile detoksifiye edildi. Lazer uygulamasından sonra, titanyum disklerin yüzey morfolojileri SEM ile incelendi. Sonraki iyileşme dönemini in vitro olarak araştırmak için osteoblast hücreleri (SaOs-2) titanyum disk yüzeyine ekildi. Hücre kültüründe 24 saat ve 48 saat sonundaki proliferasyon değerleri incelendi. Çalışma sonucunda; titanyum disk yüzeyinde en fazla morfolojik değişikliğe neden olan protokolün test 8 grubu (3 W- 25 Hz-2 mm-45 sn) olduğu görüldü. Bu protokolde yüzeydeki ergime ve düzleşmenin en fazla, yüzey pürüzlülük değerinin (Ra) ise en düşük olduğu belirlendi. Hücresel proliferasyon değerleri incelendiğinde, 24 saat sonunda test grupları ile kontrol grubu arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı, ancak 48 saat sonundaki proliferasyon değerlerine göre test 1 ve test 7 gruplarındaki proliferasyon değerlerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı gösterildi. Ayrıca, bu iki test grubunun (test 1 ve test 7) Ra değerleri incelendiğinde, kontrol grubuna en yakın Ra değerlerine sahip oldukları belirlendi. Çalışmanın bulguları ışığında, Er,Cr;YSGG lazerin periimplant enfeksiyonların tedavisinde detoksifikasyon amacıyla çalışılan protokollerde kullanıldığında, hücresel proliferasyonu olumsuz etkilemediği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to introduce Er,Cr:YSGG laser protocols that optimal detoxification of infected implant surface and preserve the surface properties at the same time, that should not effect negatively of re-osseointegration of the osteoblasts during healing process. İn this thesis study; titanium disks were detoxified by Er,Cr:YSGG laser in various application protocols (1 W-20 Hz-2 mm-15 s, 1 W-25 Hz-4 mm-30 s, 1 W-30 Hz-6 mm-45 s, 2 W-20 Hz-4 mm-45 s, 2 W-25 Hz-6 mm-15 s, 2 W-30 Hz-2 mm-30 s, 3 W-20 Hz-6 mm-30 s, 3 W-25 Hz-2 mm-45 s and 3 W-30 Hz-4 mm-15 s) after being infected with S. aureus. After laser application, surface morphology of the titanium discs were examined by scanning electron microscobe (SEM). Osteoblast cells (SaOs-2) were plated on the titanium disc surfaces for to investigate in vitro following healing period. Proliferation rates were examined at the end of 24 hours an 48 hours in the cell culture. As a result of the study, protocol which was caused maximum morphological changes on the titanium disc surface was shown in the test 8 group (3 W- 25 Hz-2 mm-45 s). Maximum melting and flattening on the surface and minimum surface roughness values (Ra) was determined in this protokol. When cellular proliferation were analyzed, the difference between the test groups and the control group was not statistically significant after 24 hours, but according to the proliferation values after 48 hours proliferation values of the test 1 and test 7 were significantly increased by the control group. İn addition, when Ra values of this two test groups (test1 and test 7) was analyzed, was identified the closest Ra values to the control group. İn the light of the findings of the study, Er,Cr:YSGG laser is used for detoxification in the studied protocols in the treatment of the periimplant infection, it has been demonstrated that no adverse effect on cellular proliferation.