Some biological characteristics of Liza abu (Heckel 1843) in sir reservoir of Ceyhan river, Turkey
Sır Baraj Gölü'nde (Kahramanmaraş) yaşayan Abu kefal (Liza abu (Heckel, 1843))'in bazı biyolojik özellikleri
- Tez No: 415180
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÖZKÖSE, PROF. DR. AHMET ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sır Baraj Gölü, Ceyhan nehrin, Liza abu, yaş, büyüme, üreme, Sır Reservoir, Ceyhan River, Liza abu, age, growth, reproduction
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zooloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş Sır Baraj Gölü'nde yaşayan kefal (Liza abu) bazı biyolojik özellikleri araştırılmıştır. Kasım 2014 – Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmada, örneklenen toplam 301 birey incelenmiştir. Örnekler 44, 52, ve 56 mm göz açılarak daki ağırlık yakalanmiştir. Örnekler barajın 4 ayrı noktasından avlanmıştır. Avcılık, fanyalı ağlar ile yapılmıştır. Örnekleren bireylerin boy ve ağırlıkları belirlendikten sonar karın kısımları açılarak cinsiyetleri belirlenmiş ve gonad ağırlıkları tartılmıştır. İncelen bireylerin yaşları tayinleri yapıldıktan sonra boy ve ağırlık çatal büyümeleri, yaş-boy ilişkisi, yaş-ağırlı kilişkisi, kondisyon faktörü, üreme dönemi, cinsiyet oranı ve morfolojisi incelenmiştir. Maksimum beş yaşın akadar birey saptanmış ve bire ylerin çatal boy dağılımı 12.00-24.00 cm arasında, ağırlığı ise 25.46-186.83 g arasında değişim göstermiştir. Erkek, dişi ve tüm bireyler için Sırasıyla boy-ağırlık ilişkisi W=0.009*L3.144, W=0.014*L3.018 ve W=0.010*L3.095 bulunmuştur. Von Bertalanffy büyüme parametreleri erkekler için L∞= 18, 75 cm, k= 0.32 yıl-1, t0= -0.88 yıl olarak, dişiler için L∞= 26.90 cm, k= 0.21 yıl-1, t0= -1.61 yıl olarak ve tüm bireyler için L∞= 23.65 cm, k= 0.21 yıl-1, t0= -1.54 yıl hesaplanmıştır. Kondisyon faktörleri Mart'ta maksimum (K=2.41) iken Şubat'ta minimum (K=1.21) bulunmuştur. Gonadosomatik indeks değerlerine gore üreme sezonunun Mart ayında başladığı ve Ağustos ayınakadar devam ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some biological characteristics of Liza abu which lives in Sır Reservoir of Kahramanmaraş (Turkey) were examined. The studies were conducted between Desember 2014 and September 2015, and totally 301 fish samples were collected by gillnets with mesh sizes 44, 52 and 56 mm. The samples were taken from four different points of the Sır Reservoir with the aid of gill nets. Fork lengths, body and gonad weights of samples were measured, sexes determined, and age determined by using scales. Length and weight growth depend on age, age-length and age-weight relations, condition factor, gonadosomatic index, sex ratio, and morphology of the collected samples were studied. The maximum age group was determined as 1 and 5, and the specimen's fork length between 12.00 and 24.00 cm, and weight between 25.46 and 186.83 g. The length-weight relationships were found asW = 0.009*L3.144 for males, W= 0.014*L3.018 for females and W = 0.010*L 3.095for all individuals. Von Bertalanffy growth parameters were estimated as L∞= 22.66 cm, k= 0.32 year-1, t0= -0.88 year for males, L∞= 26.90 cm, k= 0.21 year-1, t0= -1.61 year for females and L∞= 23.65 cm, k= 0.21 year-1, t0= -1.54 year for all population. The average condition factors were found as maximum in March (K=2.41) and as minimum in February (K=1.21). According to the gonadosomatic index values spawning season take place from the beginning of March until August 2015.