Üniversite öğrencilerinin gıda tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma
A research on food consumption habits of university students
- Tez No: 415182
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Üniversitesi, Öğrenci, Gıda, Tüketim, Beslenme, University, Student, Food, Consumption, Nutrition
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Üniversite öğrencileri erişkin döneme geçme aşamasında olan çocukluk çağı sonrası ilk gruptur. Bu öğrencilerin üniversite eğitiminin başlaması ile birlikte o zamana kadar alıştıkları aile ortamları içerisinden ayrılmaları, dış etkilere daha açık hale gelmeleri ve kendi özgür seçimlerini daha belirgin şekilde yapmaya başlıyor olmaları nedeniyle beslenmelerinde yeni bir dönem başlamaktadır. Bu dönemin belirleyici özelliği ekonomik problemler ve yeni kurulacak bir düzene uyum sağlama çabalarıdır. Beslenme alışkanlıklarında ortaya çıkabilecek yeni formlar üniversite öğrenimi sonrasına taşınacaktır. Öğrencilerin beslenme eğilimlerinin tespiti erişkin dönemde beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve uygunsuz beslenmenin yol açabileceği muhtemel bozuklukların önlenmesi açısından önemlidir. Bu gerçekten hareketle, bu çalışmada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin gıda tüketim alışkanlıkları ve eğilimleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada elde edilecek sonuçlar üniversite öğrencilerinin gıda tüketimi ve beslenme yönünden bilgi ve alışkanlıklarının ortaya konulması açısından önem taşımaktadır. Araştırmada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin farklı fakültelerinde eğitim gören 500 adet öğrenci ile yüz yüze görüşme tekniği uygulanarak elde edilen veriler kullanılmıştır. Katılımcıların %40,8'i bay ve %59,2'si bayandır. Öğrencilerin yaklaşık dörtte biri (%25,2) devlet yurdunda kalmaktadır ve %52,6'sı yemeklerini öğrenci yemekhanesinde yemektedirler. Katılımcılar, ankette“yeterli besleniyor musunuz”önermesine %35,4 oranında evet, %32,2 oranında bazen ve %30,8 oranında hayır yanıtını vermişlerdir. Bu sonuçtan anlaşılacağı üzere katılımcıların sağlıklı beslenme kriterlerine dikkat etmedikleri anlaşılmış olup çalışma sonucunda yararlı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
University students are the first post-childhood group in the stage of moving to the maturity age. With the beginning of the university education of these students, a new period starts in their diet due to leaving the family environments they were used to, being more open to outside effects and starting to make their own free choices more evidently. The distinctive feature of this period is the economic problems and efforts to adapt to an order that will newly be set. New forms that could emerge in their eating habits will be moved beyond to university education. Determining the eating tendencies of students is important in terms of regulating their eating habits and avoiding possible disorders that could be caused by malnutrition. From this fact, food consumption habits and tendencies of the students studying at Kahramanmaras Sutcu Imam University is tried to be determined in this study. Results that will be obtained in the research is important for revealing the information and habits of university students in terms of food consumption and nutrition. Data obtained by face to face interview with 500 students studying in different faculties at Kahramanmaras Sutçu Imam University is used in the study. According to results, %40.8 of the participants is male and %59.2 is female. A large majority (%25.2) of the students stay in state dormitory and %52.6 eats at student's refectory. To the proposition of“do you eat sufficiently”in the survey, %35.4 of the participants responded yes, %32.2 responded sometimes, %30.8 responded no. As can be inferred from this result, it is understood that the participants do not pay attention to the healthy nutrition criteria, and they were given beneficial recommendations in the ending of the study.