Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü farklı meşcere kuruluşlarında karbon ekonomisi üzerine araştırmalar
Researches on carbon economy of different forest stands in Kahramanmaraş regional directorate of forestry
- Tez No: 415188
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN GÖRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: CO2, Faiz Oranı, İdare Süresi, İklim Değişikliği, Net Bugünkü Değer
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ormanların karbon depolama işlevi, ormancılık açısından önemli bir konudur ve son yıllarda sıkça gündeme gelmektedir. Orman ekosistemleri karasal ekosistemdeki organik karbonun %76-78'ini tutması bakımından en önemli karbon havuzudur. Buna rağmen, ülkemizde hala karbonun fiyatı ve ormanların karbon depolama işlevinin parasal değeri yeterince bilinmemektedir. Ormanların karbon depolama işlevi bilinmekle birlikte, bu işlevin parasal değerinin hesaplanması ve milli gelir hesabına yansıtılması noktasında eksiklikler ve yetersizlikler bulunmaktadır. Bu çalışmada, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünün farklı işletmelerinde ve çeşitli bonitetlerinde yer alan (iyi ve kötü bonitetler) 5 asli ağaç türümüz olan Meşe, Karaçam, Kızılçam, Sedir ve Kayın gibi ağaç türlerimizin farklı yaşlardaki meşcere kuruluşlarında karbon değeri hesaplanmıştır. Bunun için, odunun kuru madde ağırlığından hareketle idare süresi üzerinden ve belli bir faiz oranı kullanılarak Bugünkü Net Değerler ortaya konulmuştur.Bu yolla farklı ağaç türleri, farklı yaş ve bonitetlerdeki meşcerelerin karbon değeri ortaya konulmuştur. Yapılan tez çalışması ile küresel iklim değişikliğinin etkisini azaltmada önemli role sahip olan ve yutak alanların en geniş kısımlarını oluşturan ormanların, karbon depolama işlevinin ekonomik değeri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
From the point of Forest carbon storage function view, the forestry is becoming an important issue in recent years and is getting more important. Forest ecosystems are the most important carbon sinks in terms of sequestering % 76-78 of organic carbon in terrestrial ecosystems. However, in our country, carbon's price and also the monetary value of forest carbon storage by trees are unknown. Although forest carbon storage function is known commonly, but also there are presently challenges, lacks and shortcomings about the calculation process of forest carbon storage value and reflecting this value to the national income account in Turkey. In this study, forest carbon storage values were calculated for the five different and main tree species such as Oak, Black Pine, Red Pine, Cedar and Beech. The calculation processes were carried out according to factors of various site indexes (good and bad) and different ages of these five tree species in various Forest Enterprises of Kahramanmaras Regional Directorate of Forestry in Turkey. In order to calculate carbon value for each tree species; the factors such as dry matter weight, interest rate and rotation age were included in the calculation processes, and then net present values were applied finally. By this way, the carbon storage values of the forest stands were calculated according to tree species, ages and site indexes. In conclusion, this past-graduate thesis puts forward the economic values of the carbon storage function of the forests which cover vast areas as a carbon sinks and also have the crucial roles to decrease the global climate change effect in the planet.