Bazı 1-sübstitüefenil-3-(p-metoksikarbonil) fenil-5-fenilformazanların yapısal ve spektral özelliklerinin dft ve td-dft yöntemleriyle incelenmesi
Investigation of structural and spectral properties of some 1-substitutedphenyl-3-(p-methoxycarbonyl)phenyl-5-phenylformazans using dft and td-dft methods
  1. Tez No: 415249
  2. Yazar: OĞUZ KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN TOKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Formazan, TD-DFT, UV-Görünür Bölge, NMR, Spektroskopi, Formazan, TD-DFT, UV-Vis, NMR, Spectroscopy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Formazanlar, izomerleşme ve tautomerleşme özellikleri, kolayca yükseltgenmeindirgenme tepkimelerini vermeleri ve yapılarında konjuge  elektronları bulunduğu için boyar madde özellikleri göstermelerinden dolayı oldukça geniş kullanım alanına sahiptirler. Bu nedenlerden dolayı, formazanlar kimyagerlerin, biyologların ve diğer araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Formazanların antiviral, ateş düşürücü-ağrı kesici, antifertilite etkilerinin ve anti-verem, anti-mikrobik aktivitelerinin olması tıpta da kullanılmalarının nedenidir. Formazanların tümör hücrelerini boyama özelliği sebebiyle kemoterapide ve kanser tedavisinde kullanılabilecekleri düşünülmektedir. Ayrıca, formazan-metal kompleksleri koordinasyon sonucu renk değiştirmeleri nedeniyle boya ya da metal tanımlayıcı ajan olarak kullanılmaktadırlar. Ancak, formazanlar toksik maddelerdir. Bu özellikleri nedeni ile formazanların biyokimyasal, histolojik ve tıptaki uygulamaları in vitro olarak yapılabilmektedir. Bu bileşiklerin in vivo olarak uygulanabilmesini sağlamak için araştırmalar devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı formazanların yapısal ve spektral özelliklerinin kuantum kimyasal hesaplarla incelenmesi, hesaplanan değerlerin deneysel değerlerle karşılaştırılması ile en uygun hesaplama yöntem(ler)inin saptanmasıdır. Bu çalışmada daha önce sentezlenmiş bazı 1-sübstitüefenil-3-(pmetoksikarbonil)fenil-5-fenilformazanların gaz fazında ve farklı çözücülerdeki temel hal geometrileri, IR spektrumları, UV-Görünür bölge spektrumları ve NMR spektrumları DFT ve TD-DFT yöntemleriyle incelenmiştir. Gaz fazında PBE1PBE/6-311G(2d,2p) çözelti fazında ise PCM-PBE1PBE/6-311G(2d,2p)// PBE1PBE/6-311G(2d,2p) düzeyindeki hesaplamaların deneysel verilerle en uyumlu sonuçları verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Formazans have wide range of applications because of their isomerization and tautomerization properties, giving oxidation-reduction reactions easily and colorant properties due to the conjugated  electrons. Therefore, formazans draw attention of chemists, biologist and other researchers. Formazans are being used in medicine because of their anti-virial, anti-inflammatory, analgesic, anti-fertility effects and anti-tubercular, anti-microbial activities It is expected that formazans may be useful for chemotherapy and in treatment of cancer, because they stain tumor cells. Metal-formazan complexes can be used as dyes and agent for the colorimetric determination of trace metals due to changing their colors as the result of coordination. However, formazans are toxic. So, the applications of formazans in biochemistry, histology and medicine can only be carried out in vitro. Researchs continue in order to do in vivo applications. The aim of the study is to investigate structural and spectral properties of formazans by using quantum chemical calculations and to find the most appropriate calculation method(s) determining the best agreement between the experimental and calculated values. In this study, the ground state geometries, IR, UV-Vis and NMR spectra of sinthesized 1-substitutedphenyl-3-(p-methoxycarbonyl)phenyl-5-phenylformazans have been investigated by using DFT and TD-DFT. The best agreement between experimental and calculated data has obtained at PBE1PBE/6-311G(2d,2p) level of theory for gas phase and at PCM-PBE1PBE/6-311G(2d,2p)//PBE1PBE/6-311 G(2d,2p) level of theory for solution phase.