Gökova Körfezi'nde ticari olarak kullanılan bazı paragat takımlarının av kompozisyonlarının belirlenmesi
Determination of the catch composition of some longlines commerci̇ally used in Gökova Bay
- Tez No: 415429
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ANIL GÜLŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Paragat, Gökova Körfezi, Av Kompozisyonu, Muğla, Ticari Balıkçılık, Longline, Gokova Bay, Catch Composition, Mugla, Commercial Fishing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada Ege Denizi sınırları içerisindeki Gökova Körfezi'nde kullanımı yaygın olan bazı paragat takımlarının av kompozisyonlarını, avcılık esnasında karşılaşılan problemleri ve kullanılan yemler belirlenmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte birim çabadaki av miktarları (CPUE), hedef dışı av (bycatch) ve ıskarta (discard) miktarları da tespit edilmiştir. Böylece elde edilen bulgularla paragat balıkçılığının geliştirilmesi ve balıkçılara önerilerle katkı sağlanması amaçlanmıştır. Çalışma Ekim 2014- Eylül 2015 tarihleri arasında Gökova Körfezi'nde gerçekleşmiştir ve 12 avcılık operasyonunda 13 paragat sepeti atılarak 13495 metre misina denize serilmiştir. Toplamda 5.250 adet 14 numara düz ince iğne ve 375 adet düz kalın iğne kullanılmıştır. Çalışmada 12 farklı türde 241 adet balık yakalanmıştır. Yakalanan türlerin 233 adedi ince paragat takımı ile yakalanırken 8 adedi kalın takım ile yakalanmıştır. İnce paragat takımı ile yakalanan 233 bireyin 162 adedi mamun yemi kullanılarak, kalın takım ile yakalan 8 adet bireyin 6 adedi canlı isparoz (Diplodus annularis L. 1758) yemi kullanılarak yakalanmıştır. Yakalanan 241 bireyin 145 adedi hedef türdür ve en fazla avcılığı yapılan tür mercan (Pagellus erythrinus L. 1758) olup 112 adet yakalanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the catch composition, problems faced during the catch operations and baits which are used in commonly longline-fishing gears use in Gokova Bay which is located in Aegean Sea. Also, catch per unit effort (CPUE), bycatch and discards in biomass of catch were determined. Moreover, it is aimed to contribute the improvement in longline fishing and the fishers via the results and the proposals of this study. This study was carried on Gokova Bay between October 2014- September 2015 and 12 successful fishing-operations were carried out with 13 long-line basket, 13495 meters fish-line. Totally, 5.250 numbers of 14 numbered plain slim hooks and 375 numbers of plain thick hooks were used. In this study, 12 different species and 241 individuals were caught. The 233 of fishes were caught with slim long-line, 8 of fishes were caught with coarse long-line. 145 individual of 241 caught fishes were target species and the mostly caught fish with 112 individuals was Common pandora (Pagellus erythrinus L., 1758).