Gökova Körfezi'nde balıkçı kadınlar: İş ve yaşam pratikleri
Fisher women in the Gulf of Gökova: Work and live
- Tez No: 331018
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLIN DİKMEN ÖZARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Deniz ve Kıyı Kültürü, Küçük Balıkçılık, Kadın Balıkçılar, Gender, Maritime Cultural Landscape, Small Scale Fishery and Fisherwoman
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Gökova Körfezi?nde Balıkçı Kadınlar isimli tez çalışmasında, Muğla?nın Gökova Körfezinde, Aile Balıkçılığı sistemiyle çalışan kadınlar incelenmiştir. Çalışma dahilinde dünyada ve Türkiye?de deniz ve kıyı kültürü çalışmaları literatürü incelenmiş ve kadınların avcılık ve balıkçılık faaliyetleri içindeki konumları, tarih, arkeoloji ve antropoloji çalışmaları üzerinden ele alınmıştır. Bölgede faaliyet gösteren 53 balıkçı kadınla yürütülen saha araştırmasında katılımcı gözlem ve yarı-yapılandırılmış mülakat yöntemleri uygulanmıştır. Sahadan toplanan veriler kavramsal arka plan göz önünde bulundurularak sınıflandırılmış ve analiz edilmiştir. Bu tez, toplumsal cinsiyetin sosyal yapılanması, karada ve denizde cinsiyetçi işbölümü, kadının sosyal ve kültürel rolleri, geçimlik ekonomiler ve küçük balıkçılık tartışmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis study named ?Fisher Women in the Gulf of Gökova? investigates the women who make their living by fishing under the system of ?family fishing?. The thesis includes literature on maritime and coastal cultures of Turkey and the World; the role of women in hunting and fishing has been discussed in terms of history, archeology and anthropology. This study has been accomplished by interviews with 53 fisher women and participant observation methods. The data of the field study has been classified and analyzed considering the conceptual background. Under this general title, topics as social formation of gender,sexist division of labor in the sea and on land, the social and cultural roles of women, household economy and small-scale fishing are also discussed.