8. sınıf öğrencilerinde rastlanan kalıpyargılar ve kalıp yargıların kaynakları: Aydın ili örneği
Common stereotypes among 8. grade students and sources ofstereotypes: The sample of Aydın province
  1. Tez No: 428417
  2. Yazar: MEHMET ALPER DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET AVAROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıpyargı, cinsiyet, kadın, toplum, ayrımcılık, önyargı, Stereotype, Gender, Woman, Society, Discrimination, prejudice
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmanın amacı, sosyal bilgiler öğrencilerinde bulunan kalıpyargıların neler olduğunu küçük yaşlarda nasıl ortaya çıktığı göstermek ve 8.Sınıf öğrencilerinin düşüncelerini ortaya koymaktır.Araştırma, 2015–2016 eğitim öğretim yılının birinci yarıyılında Aydın ili İncirliova İlçesi'nde bulunan rastgele seçilmiş 8 ortaokulun yine rastgele seçilmiş 50'şer öğrenciden toplam 400 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmanın amacı doğrultusunda ilgili literatürlerin taranıp, alan uzmanlarının görüşleri alınarak hazırlanan, güvenirlikleri kanıtlanmış olan 40 sorulu ölçek kullanılmıştır ve bu sorulara verilen cevapların kaynakları istenmiştir. Araştırmanın sonucunda öğrencilere yöneltilen 40 sorunun 21 tanesi faktör analizi sonucunda yük almıştır. Milliyetçilik ile ilgili kalıpyargılardan 6 soru, dini kalıpyargılardan 4 soru, engelliler, yoksullar ve cinsiyet kalıpyargılarında 3 soru, ayrımcılık kalıpyargısından da 2 sorunun yük aldığı tespit edilmiştir. Bu sonuçtan da anlaşılıyor ki toplumumuzda çok etkili olan millet ve din kavramlarının çalışmamıza birebir yansıdığı görülmüştür. Öğrencilerin bazı yargıları en yüksek düzeyde kabul ettiği, bazı yargıları ise en az düzeyde kabullendiği görülmektedir. Ancak öğrencilerin birçoğunda kalıpyargıların olduğu da aşikârdır. Burada en dikkat çekici sonuç verilen cevaplara gösterilen kaynaklardır. Öğrenciler büyük çoğunlukla cevaplarına kaynak gösteremişler ya da kulaktan dolma bilgi olduğunu belirmişlerdir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda öğrencilerin beyinlerinde oluşan kalıpyargıların, kalıpyargı düşüncesi içinde olduğu grup, ülke..vb. ile ilgili tam bir araştırma ve birinci elden deneyilimlemeden yıkılabileceği sonucuna varılmıştır. Çalışmamız bundan sonra sonra uygulanacak olan çalışmalara ışık tutması bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to show what the stereotypes are among 8. Grade students, how they emerge at the young ages and to reveal their thoughts.This research is conducted with a total of randomly chosen 400 studenst, randomly selected from 8 middle school in İncirliova district of Aydın in the first semester of 2015-2016 academic year. According to the aim of the research a 40 question scale has been used, whoce reliability is proven prepared after consultation with experts in the field and review of the relevant literature. And sources of the answers to these questions were asked. As a result of the research, 21 of 40 questions which were asked to students take on load as a result of the factor analysis. It is determined that, 6 questions of stereotypes about nationalism, 4 questions of religious stereotypes, 3 questions of disabled, the poor and gender stereotypes, 2 questions of discrimination stereotypes took an load. It is understood from this result that nation and religion concepts, which are very effective in our society, are clearly, reflected in this study.It is seen that some of the students accept some ideas at the highest level and some of them accept at the lowest level. However, it is apparent that most of the students have stereotypes. The most remarkable result here is the source shown for the answers. Students mostly haven't shown any resaurce of their answers or reported that they were hearsay datas. According to the result of the study, stereotypes which occur in the brains of students, might be demolished by getting a full research and first hand resources which are related to stereotypes in the group or country. Our study is of great importance that will sort out the studies which will be applied in future.