Child labour in Dickens's Oliver Twist and David Copperfield
Dickens'ın Oliver Twist ve David Copperfield romanındaki çocuk işçiler
- Tez No: 415589
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZADE LERZAN GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk işçi, Sanayi Devrimi, Sınıf Farkı, Çalışan Sınıf, Burjuva
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Edebiyat ve Kültür Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezin amacı Charles Dickens'ın Oliver Twist(1837- 1839) ve David Copperfield (1850) romanlarında ifade edildiği gibi sanayi çağındaki sosyal değişiklikleri, çocukların ıstırapları ve çocuk işçileri analiz etmektir. Sanayi Devrimi, bir el işi ve tarımsal yaşam biçiminden 1760 ve 1840 yıllarındaki dönemi kapsayan sanayi ve makine üretimine dayanan sanayileştirilmiş topluma geçişten bahsetmektedir. Sanayileştirme özellikle İngiltere'de olmak üzere çoğu ülkede pamuk üretimi ve kıyafetler ile başlamıştır. Bu da varoşlarda ve kalabalık alanlarda yaşayan insanların şehirlere göç etmelerine sebep olmuştur. Kadınlar ve çocuklar bu dönemde çok az maaşlar ile çok zor çalışma ortamlarında istihdam edilmiştir. Fabrika sahipleri büyük sosyal hiyerarşiye sebep olan üstün pozisyonlarını korumak için ellerinden geleni yapmışlardır. Bu romanlarda, Charles Dickens fakir çocukların nasıl çalıştırıldıklarını, suistimal edildiklerini, sömürüldüklerini ve eğitimden uzaklaştırıldıklarını ve sınıf farklarına dayanan kapitalist sistemin, sosyal merdiveni devam ettirmek için her şekilde zulüm yaptığını anlatarak eleştirmiştir. Bu tez bir giriş, iki ana bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, sanayi devriminin sosyal ve tarihsel içeriği açıklanmıştır. Çocuk işçiler ve tarihi geçmişi ile ilgilenmektedir. Ayrıca Victoria Toplumu ve Sınıf Ayrımı,çocuk işçiler ve Victoria romanları bağlamında Victoria dönemine odaklanmıştır. Bölüm II'de, Charles Dickens'ın Oliver Twist (1837-1839) romanı çocuk işçiler ile Marx ve Engels kaynak alınarak analiz edilmiştir. Bozuk sistemde çocukların çalıştırıldığı, sömürüldüğü ve suistimal edildikleri savunulmuştur. Islah evlerinin çocukların kötü koşullarda olmasının sebebi olduğu açıktır. Bölüm III'te, Dickens'ın David Copperfield romanı çocuk işçiler ve Marx ve Engels kaynak alınarak analiz edilmiştir. Bu tür sömürünün ve çocuk işçilerin, sömürülerin ve çocuk suistimallerinin kapitalist sistemin kötü sonuçları olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca zengin insanların sosyal pozisyonlarını korumak için her olanağı değerlendirdikleri kapital toplumdaki sınıflar arasındaki yaşam koşullarında arasında büyük farklılıklar olduğunu onaylanmıştır. Sonuçta, endüstriyel devrimin, çocukların çalıştırılması ve tecavüz edilmesi ve fakir kişilerin büyük şehirlere göç ederek gecekondu mahallelerinde ve kalabalık alanlarda yaşamaları gibi fakir insanların yaşamı üzerinde pek çok kötü sonuçları olmuştur. Dickens iki romanında, etkilenmiş ve uzun saatler boyunca kötü şartlar altında çalışmaktan dolayı eğitim almamış olan anne babalarından ayrılmış olan fakir çocukların acılarını çizmektedir. Diğer roman yazarları ile karşılaştırıldığında, kendisi bu konuları daha iyimser bir biçimde çizmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyse child labour, the sufferings of children and the social and economic changes in the Age of Industrialization as reflected in Charles Dickens' Oliver Twist(1837-1839) and David Copperfield (1850). The Industrial Revolution refers to the transition from handcraft and agrarian ways of life into industrialized society that is based on industry and machine manufacture that covered the period between 1760 and 1840. Industrialization began mainly with cotton manufacturing and clothes in many countries, particularly in England. It led to the large migration of people from the countryside to cities living in slums and crowded areas. Women and children were highly laboured in this period working in hard conditions with little wages. The factory owners tried their best to keep their superior position that led to social hierarchy. In these novels, Charles Dickens criticized how the poor children were laboured, abused, exploited, deprived of their education and how the capitalist system, that is based on class differences, produced villains who used every means to maintain their social ladder. This thesis consists of an introduction, two main chapters and a conclusion. In the introduction, the social and historical context of the Industrial Revolution is explained. It deals with child labour and its historical background. It also focuses on the Victorian Era in terms of Victorian society and class division, child Labour and the Victorian Novel. In Chapter II, which deals with Oliver Twist (1837- 1839), it is asserted that children in the corrupt system were laboured, abused and exploited. It has become clear that the workhouses are among the reasons of children's bad conditions. In Chapter III, Which deals with Dickens' David Copperfield (1850), it isen emphasized that child labour, child abuse and child exploitation are the bad the consequences of the capitalist system. It has also been affirmed that there are big difference in living condition among the classes in capitalist societies where the rich used every opportunity to maintain their position. In conclusion, it is concluded that the Industrial Revolution had many bad consequences on the life of the poor, such as child labour and abuse, and the migration of poor to big cites living in slums and crowded areas. Dickens, in the two novels, draws the sufferings of poor children who were deprived of their parent's affection and education working for long hours under bad conditions. He draws these issues with more optimism, compared with other novelists.