Yeni bir ödeme şekli olarak banka ödeme yükümlülüğü ve uygulaması
As a new payment term bank payment obligation and application
  1. Tez No: 415691
  2. Yazar: KÜBRA BAYAZITLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MELEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Dış Ticarette Ödeme Şekilleri, Yeni Bir Ödeme Şekli Olarak Banka Ödeme Yükümlülüğü, Banka Ödeme Yükümlülüğü, Foreing Trade, Payment Terms in Foreign Trade, As a New Payment Term Bank Payment Obligation, Bank Payment Obligation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dış ticaret, çok eski çağlardan bu yana süregelen bir kavramdır. Tarihsel süreçte başta trampa yani takas yöntemiyle başlayan bu olgu insanlığın ve teknolojinin gelişmesiyle ülkeler arası sınırları ortadan kaldırarak çok kolay bir hal almıştır. Dış ticaret, gelişmesiyle birlikte ve paranın da icadıyla finansman eksikliği hisseden taraflar için ödeme şekillerini beraberinde getirmiştir. Ödeme şekilleri; Peşin Ödeme, Mal Mukabili Ödeme, Vesaik Mukabili Ödeme, Kabul Kredili Ödeme ve Akreditiften oluşmaktaydı. Fakat artık günümüz koşullarına ve teknolojiye bağlı olarak geliştirilen 'Banka Ödeme Yükümlülüğü - BÖY' ödeme şekillerine dahil oldu. BPO, özet olarak bankalar aracılığıyla bir bilgisayar yazılım programı üzerinden alıcı ve satıcı bilgilerinin otomatik olarak eşleşerek herhangi bir fiziki evrak kontrolü gerektirmeden ticaretin gerçekleşmesini sağlayan yeni bir ödeme şeklidir.
Özet (Çeviri)
Foreign trade is a concept which is from very old ages. this event which started exchange at the first removes frontiers between countries by development of humanity and technology in today. Foreign trade has bruought payment terms for sides which are in lack of funding by development and the invention of money. Payment terms consists of Advance Payment, Documents Against Acceptence, Open Account, Documents Against Payment and Letter of Credit (L/C. However, Bank Payment Obligation (BPO) that is developed by depending on technology and conditions of the day is included payment terms. BPO, in brief is a new payment term which mathces datas of buyer and seller automatically without document control by computer software with banks.