5-9 yaş aralığındaki çocukların piyano eğitiminde öğrenmeyi sağlayıcı ve destekleyici görsel materyal geliştirme
A survey on provider and supporting visual materials development in piano training of the children aged 5-9
  1. Tez No: 415771
  2. Yazar: MERVE UÇAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piano Education, Visual Material, Learning
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma,5-9 Yaş Çocukları için Piyano Eğitiminde Öğrenmeyi Sağlayıcı Ve Destekleyici Görsel Materyal geliştirme amacını taşımaktadır. Araştırma sonucunda 14 adet görsel materyal geliştirilmiş ve bu materyallerin genel olarak piyano eğitiminde gerekli olan görsel materyaller alanına ne düzeyde katkıda bulunabileceği üzerine odaklanılmıştır. Bu amaçla çalışmada her biri piyano eğitiminde başlangıç aşamasında olan öğrencilerden 5-9 yaş arasında 20 öğrenci belirlenmiş, deney ve kontrol grubu olmak üzere 10'ar kişilik iki gruba ayrılmıştır. Deney grubu ile çalışma prensipleri doğrultusunda belirlenen 14 adet görsel materyalle çalışılmış, buna karşın kontrol grubu ile görsel materyallerden yararlanmadan sadece ilköğretim okulları müzik dersi müfredatına göre hazırlanmış kaynaklarla çalışılmıştır. İki grup ile 7 hafta boyunca piyano dersi yapılmış ve her çocuğun eşit süreyle ders almasına özellikle dikkat edilmiştir. Araştırma sonucunda deney ve kontrol gruplarına uygulanan gözlem formlarından elde edilen verilerin çözümlenmesi, puanlama ölçeğine bağlı kalınarak maddelerin frekans oranlarının hesaplanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 5-9 yaş arası deney grubundaki çocukların kontrol grubuna göre piyano eğitiminde öğrenmeyi sağlayıcı ve destekleyici görsel materyallerle daha başarılı olduğu gözlenmiştir. Bu doğrultuda geliştirilen materyallerin öğrenme ve kavrama sürecinde uygulanmasının daha pozitif sonuçlar doğuracağı yönünde bulgulara ulaşılmıştır. Anahtar Kelime: Piyano Eğitimi, Görsel Materyal, Öğrenme.
Özet (Çeviri)
This study has the purpose of developing visual materials that provide and support learning in piano education of 5-9 year children as a result of the study,14 materials have been developed and it was focused on which level these materials could make contribute to the field of visual materials neccessary. For the piano education 20 students were chosed among 5-9 year students at beginner level in piano education and they were divided into two group consisting of ten students as experimental and control groups. Determined in accordance with the principles of working with the experimental group of 14 visual materials has been studied, whereas the control group was studied according to elemantary school music lessons prepared resources based on the curriculum, without any visual materials. The piano lessons for 7-week was done and particular attention was paid on the fact that the two groups had been equal to take the course. Analysing the results of the experiments and data obtained from the observation form applied to the control group was performed by calculating the frequency rate and adhering to the scoring scale. On the study, 5-9 year children have been observed to be more successful in piano education with provider and supporting of learning visual materials. According to the study, it was reached that appliying the materials developed in learning and cognitive process will have more positive results.