Orff-Schulwerk metodu hakkında yapılmış lisansüstü çalışmaların incelenmesi
A research about postgraduate studi̇es concerci̇ng Orff-Schulwerk method
- Tez No: 415796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZALTUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Orff-Schulwerk Metodu, Müzik, Müzik Eğitimi, Okul Öncesi Dönem Müzik Eğitimi, Orff Çalgıları, Orff-Schulwerk Method, Music, Music Education, Pre-School Music Education, Orff Instruments
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırma; ülkemizde Orff-Schulwerk metodu hakkında yapılmış lisan¬süstü tezlerinin sınıflandırılarak ortaya konulması amacıyla yapılmış, nitel araştırma yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı, durum belirlemeye yönelik betimsel bir çalışmadır. Çalışmada Orff-Schulwerk metodu hakkında yapısal bilgi ve tarihçe bilgilerine yer verilmiştir. Yurt içinde ve yurt dışında lisansüstü tez analizi yapılan lisansüstü çalışmalar araştırılmış, belirlenmiş olan problem cümlesi ve alt problemlere cevaplar aranmıştır. Araştırma kapsamında Türkiye'deki üniversitelerde Orff-Schulwerk metodu hakkında yapılmış Yüksek Lisans ve Doktora tezlerinden YÖK Ulusal Tez Merkezi veritabınındanlisansüstü tez ile ilgili detaylı incelemeler yapılmış ve veriler gruplandırılmıştır. Elde edilen veriler ışığında ülkemizde Orff-Schulwerk metodu alanlarında yapılan lisansüstü tezler; a) konularına, b) yıllara, c) tez türlerine, d) üniversite ve şehirlere, e) araştırma gruplarına,f) araştırmalarda kullanılmış olan yöntemlere yönelik ulaşılan bulgular yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında; a)Orff-Schulwerk metodu alanında yapılan lisansüstü çalışmaların Gazi Üniversitesinde %25'lik (5 tez) oranla yapıldığını, b) Orff-Schulwerk metodualanında yapılan lisansüstü çalışmaların büyük çoğunluğunun 2011 yılında %25'lik (5 tez) oranla yapıldığını, c)Orff-Schulwerk metodu alanında yapılan lisansüstü çalışmaların tez türlerine göre dağılımında %75'lik (15 tez) oranla yüksek lisans tezi olduğunu, d) Orff-Schulwerk metodualanında yapılan lisansüstü çalışmaların araşırma gruplarının en fazla oranı ise %56'lık (10 tez ) oranı ile 5-11 yaş çocukların oluşturduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to classify postgraduate studies about Orff-Schulwerk Method in our country. It is a descriptive study in order to assign the situation in which qualitative research method and techniques have been used. In the study, structural and historical information about Orff-Schulwerk Method have been given. During the research, postgraduate studies domestic and abroad have been researched, and answers to the problem sentence and sub-problems have been seeked. In the research content, Master and PhD thesis about Orff-Schulwerk method in Turkey have been examined detailed via the Turkish Thesis Center database and the data has been grouped. According to the obtained data, postgraduate thesis about Orff-Schulwerk have been commented due to a) subjects b) years c) kind of thesis d) universities and cities e) research groups f) the method used in the studies. According to the obtained findings ; a) 25% (5 thesis) of the postgraduate studies about Orff-Schulwerk have been researced at Gazi University, b) most of the studies about Orff-Schulwerk method have been applied in 2011 with a ratio of 25% (5 thesis), c) 75% (15 thesis) are Master thesis among postgraduate studies about Orff-Schulwerk method, d) most of the research group has a ratio of 56% (10 thesis) within 5-11 aged children.