Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen Arap öğrencilerin Türkçeyi öğrenme durumları ve karşılaştıkları sorunlar
Arab students' current situation in learning Turkish as a foreign language and the difficulties encountered during the process
- Tez No: 415834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÖÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, Arap öğrenciler, öğrenme durumu, yaşanan sorunlar, Turkish teaching, Arab students, learning states, difficulties
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türkçenin yabancı dil olarak önemi dünya genelinde her geçen gün artmaktadır. Özellikle son otuz yıldır Türkçenin yabancılara öğretimi için yapılan çalışmalar hız kazanmıştır. Yapılan çalışmalarda, yabancıların Türkçeyi öğrenirken çeşitli sorunlar ve zorluklar yaşadıkları ifade edilmektedir. Bu sorunları yaşayanlara Arap öğrenciler de dâhildir. Yaşanan bu durumun çeşitli sebepleri olsa da en önemli problemin, öğrencilerin ana dili Arapça ile Türkçenin birçok açıdan farklı özelliklere sahip olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen Arap kökenli öğrencilerin Türkçeyi öğrenme-kullanabilme durumlarını belirlemek, Türkçe öğrenirken yaşadıkları zorlukları ve sıkıntıları ortaya çıkarmaktır. Ortaya çıkan veriler ışığında öğreticilere hangi konularda zorluk yaşandığı, en çok nelerde/nerelerde hata yapıldığı ve bu yanlışların önlenmesi, düzeltilmesi hususunda neler yapılabileceğinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Çalışmada elde edilen verilere göre; Arap öğrencilerin Türkçe öğrenirken yaşadıkları sorunların büyük oranda konuşma ve yazma becerileri ile dil bilgisinde olduğu, bunun da genel olarak ana dilleri Arapça ile Türkçe arasındaki birtakım farklılıklardan kaynaklandığı saptanmıştır. Ayrıca, öğrencilerin ana dillerinin ve önceden öğrenmiş oldukları bir yabancı dilin Türkçe öğrenmelerine olumlu ve olumsuz etkilerinin olduğu görülmüştür. Ana dilleri ve bildikleri yabancı dilin kelime öğrenmelerinde olumlu; telaffuz, yazma ve dil bilgisi konularında olumsuz etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bir başka önemli bulgu ise; öğrencilerin Türkçedeki ekleri öğrenme ve kullanma, yazım-imla kurallarına uygun yazma konusunda da zorluk yaşadıklarıdır.
Özet (Çeviri)
Learning Turkish as a foreign language increases in importance around all over the world. In particular, studies for teaching Turkish as a foreign language to foreigners gained momentum in the last thirty years. In these studies, it is stated that foreigners learning Turkish as a foreign language encounter several problems and challenges. One of the groups encountering such problems and challenges is Arab students. Although there are multiple reasons for this situation, the most significant one is considered to be differing characteristics of these two languages, namely Arabic and Turkish. The purpose of this study is to identify Arab students' actual states in learning and using Turkish, as well as revealing the difficulties and challenges that they encounter during the process. The analysis of the data may enable educators to realize in which issues students experience difficulties, in which parts students make mistakes and what can be done to prevent or correct those misconceptions. Findings indicate that Arab students mostly encounter challenges in speaking, writing and grammar skills. Several differences between the two languages are considered to be the main reason of such a challenge encountered by Arab students. Moreover, both students' mother tongue and the foreign language that they had already learned made either positive or negative effect on learning Turkish. The mother tongue and the foreign language that students had already learned had a positive effect on acquiring new words, yet they had negative effects on pronunciation, writing and grammar. The other important finding is that students had also difficulty in learning and using of appendixes, writing according to spelling-orthographic rules.