Fen bilimleri dersinde öğrencilerin öğrenme ve yenilenme becerilerinin gelişiminde yavaş geçişli animasyon (slowmation) uygulaması
Slowmation application to student's learning and innovation skills improvement in science course
- Tez No: 415874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Ş.DİLEK BELET BOYACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, Fen Bilimleri, 21.Yüzyıl Becerileri, Yavaş Geçişli Animasyon
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 420
Özet
21. yüzyıl bilgi toplumunda, küreselleşme olgusu ile birlikte bilginin hızla yayılması ve geniş kitlelere ulaşması, farklı özellikteki kültürlerin birlikte yaşama zorunluluğu, bireylerin daha çok teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel değişimlerle karşılaşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bireylerin değişimlere uyum sağlamaları ve yaşamlarını devam ettirebilmeleri, teknolojiyi takip edebilmeleri, hızla üretilen ve yayılan bilgi yığınları arasında bilgiyi seçerek, analiz ederek değerlendirebilmeleri, elde ettikleri bilgiyi günlük yaşamlarında kullanabilmeleri ve ürüne dönüştürebilmeleri beklenmektedir. Ayrıca bireylerin yaşamda temel becerileri kullanmalarının yanı sıra üst düzey beceri ve yeterliliklere sahip olmaları ve bunları kullanmaları da gerekmektedir. Bilgi toplumunda bireylerin sahip olması gereken bu beceri ve yeterlilikler 21. yüzyıl becerileri olarak adlandırılmaktadır. Bilgi ve becerinin birlikte kullanıldığı 21. yüzyıl becerileri, bireylerin yaşamlarını daha nitelikli bir biçimde sürdürebilmeleri, karşılaştıkları problemleri daha kolay çözebilmeleri, çevresinde ya da toplumda yaşanılan olaylara farklı açılardan bakarak analiz edebilmeleri, mesleki ve sosyal yaşamlarında daha başarılı olabilmeleri için gerekli olan becerilerdir. Öğrenme ve yenilenme, yaşam ve kariyer, bilgi medya ve teknoloji becerileri olarak ya da farklı başlıklarda sınıflandırılan 21. yüzyıl becerilerini bireyler eğitim yoluyla ilkokuldan yükseköğretime kadar tüm eğitim basamaklarında edinebilirler. Bu araştırmanın amacı, ilkokul 4. sınıf Fen Bilimleri dersinde, öğrencilere 21. yüzyıl becerilerinin“öğrenme ve yenilenme”boyutunun kazandırılmasında yavaş geçişli animasyon (slowmation) uygulamalarının etkisini belirlemektir. Araştırma 2014–2015 öğretim yılı güz döneminde Adıyaman ilinde yer alan iki özel okulda gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya deney grubu olarak belirlenen Özel Okul'un 4/A sınıfında öğrenim gören 22 öğrenci ile ve kontrol grubu olarak belirlenen Özel Okul'un 4/A sınıfında öğrenim gören 22 öğrenci katılmıştır. Uygulamanın gerçekleştirildiği deney grubunda dördü kız, beşi erkek olmak üzere toplam dokuz odak öğrenci belirlenmiştir. Araştırma, 6 hafta ön uygulama süreci ve 11 hafta uygulama süreci olarak; toplam 17 hafta 51 ders saatinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri; video kayıtları, yarı-yapılandırılmış görüşmeler, grup ses kayıtları, 21. yüzyıl öğrenme ve yenilenme becerileri ölçeği, araştırmacı günlüğü ve öğrenci günlükleri olmak üzere farklı veri toplama araçları ile toplanmıştır. Araştırmanın nicel verileri SPSS paket programı ile çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Nitel veriler ise, betimsel analiz ile çözümlenmiş ve elde edilen bulgular araştırma sorularına bağlı kalınarak yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarının genel değerlendirmesi yapıldığında; yavaş geçişli animasyon uygulaması ile öğrencilerin 21. yüzyıl öğrenme ve yenilenme becerileri olarak ifade edilen yaratıcılık ve yenilenme, eleştirel düşünme ve problem çözme, işbirliği ve iletişim becerileri bakımından gelişim gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda öğrencilerin: • Yaratıcılık ve yenilenme becerilerinden; kendilerine göre not tutma, ilgi duydukları ve merak ettikleri konularda okuma ve araştırma yapma, farklı çözüm yolları üretme, yeni teknolojileri kullanma, bilimsel yayınları takip etme, hayal etme ve ürün ortaya koyma anlamında yeterliklerini artırdıkları sonucuna ulaşılmıştır. • Eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerinden; verilen araştırma konularında araştırma yapma, sınıflama-karşılaştırma, gerekçelendirme çıkarımda bulunma, soru sorma, çözüme yönelik tahminde bulunma, edinilen bilgiler arasında bağlantı ya da çelişkileri fark etme, bilgileri farklı materyallerle anlatma ve konuyu özetleme anlamında yeterliklerini artırdıkları sonucuna ulaşılmıştır. • İşbirliği ve iletişim becerilerinden; sınıfta ya da grup içinde soru sorma, arkadaşlarıyla iletişimde bulunma, çatışmaları yapıcı bir biçimde çözme, yardımlaşma destekleme ve motive etme, bilgiyi paylaşma ve birleştirme, fikirleri dinleme ve performansları eleştirme ve iş bölümü yapma anlamında yeterliklerini artırdıkları sonucuna ulaşılmıştır. • Fen bilimleri dersinde yavaş geçişli animasyon uygulamasının gerçekleştiği deney grubu ile yapılandırmacı yaklaşımın uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilerin 21. yüzyıl öğrenme ve yenilenme becerileri arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Bir başka deyişle, öğrencilerin yavaş geçişli animasyon uygulaması aşamalarına göre ders sürecini tamamlamalarının, öğrencilerin 21. yüzyıl öğrenme ve yenilenme becerilerini geliştirdiği söylenebilir. • Uygulamanın gerçekleştirildiği deney grubundaki öğrencilerin 21. yüzyıl öğrenme ve yenilenme becerileri ölçeğinden aldıkları puanların ortalamaları arasında son test lehine anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular, yavaş geçişli animasyon oluşturma sürecinin öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerinin öğrenme ve yenilenme becerisi boyutunun gelişiminde etkili olduğunu göstermiştir. • Araştırmanın nicel verilerinin sonuçları 21. yüzyıl öğrenme ve yenilenme becerilerinin alt boyutlarından biri olan“yaratıcılık ve yenilenme”becerisindeki gelişmenin diğer becerilere oranla daha fazla olduğunu göstermiştir. • Öğrencilerin görüşlerine göre uygulamanın öğrenmelerine katkı sağladığını, iş birliği ve iletişimlerini artırdığı, dersi eğlenceli hale getirip sevdirdiği farklı derslerde de uygulanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmeni ile ünite sonlarında yapılan görüşmelerde uygulamanın öğrencilerin öğrenmelerine katkı sağladığı, öğrencilere kendilerini ifade etme becerisi ve öz güven kazandırdığı ve uygulamanın daha etkili ve ürünlerin daha başarılı olabilmesi için fazla süreye ihtiyacın olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In information society, the fact of globalization along with the rapid spread of information, its delivery to large mass of people, and the obligation to live together for cultures with different characteristics, cause the individuals to encounter with technologic, economic, social and cultural changes much more. Individuals are expected to adapt to these changes and continue their lives; to follow the technology; to select, analyze and evaluate the information among the yield of information that was rapidly produced and spread; to be able to use the obtained information in their daily life; and to transform it into product. In addition of using the basic skills, individuals should also possess high level skills and abilities and use them. In information society, these skills and abilities that individuals should have are referred as 21st century skills. 21st century skills, in which knowledge and ability are used together, are the skills required for the individual to continue their life with higher quality, to solve the problems that they encounter more easily, to be able to analyze the events occurred in their surrounding or in the society by looking from a different angle, and to be more successful in their professional and personal life. Individuals can acquire 21st century skills, which are classified under different titles such as“learning and innovation skills”,“life and career skills”, and“information, media and technology skills”, in every step of their education, from elementary school to the higher education. The purpose of this study is to determine the impact of slowmation application in 4th grades science class, on gaining“learning and innovation”dimension of 21st century skills. The research has been performed during fall semester of 2014-2015 academic years, in Adıyaman, at two Private School. Sample of the study consisted of all 22 students of class 4/A of Private School, which was selected as experimental group. A total of nine students, four girls and five boys, were chosen as focus students. The research has been lasted for a total of 17 weeks and 51 course hours, where the first six week was spent for pre-implementation and the remaining 11 weeks for application. Data were collected through different data collection tools, namely video records, semi-structured interviews, group audio-records, 21st century learning and innovation scale, researcher's journal and students' journals. Quantitative data of the research were analyzed and interpreted through SPSS software, whereas qualitative data were analyzed using descriptive analysis and the findings were interpreted with respect to research questions. According to the overall evaluation of the research results, it has been concluded that the skills referred as students' 21st century learning and innovation skills, namely creativity and innovation, critical thinking and problem solving, collaborating and communication, were improved as a result of slowmation application. In this context it has been found that the following capabilities of the students were improved: • Creativity and innovation: Taking notes for themselves, reading and doing research on topics of interest and curiosity, developing different solutions, using new technologies, following scientific publications, imagination, developing a product. • Critical thinking and problem solving: making research about assigned research topics, classification-comparison, justification, making inference, questioning, solution-oriented forecasting, recognizing the connections or contradictions of the acquired information, explaining the knowledge with different materials and summarizing the topic. • Collaborating and communication: asking questions in class or in a group, communicating with peers, solving conflicts in a constructive manner, helping, supporting and motivating, sharing and integrating the knowledge and job-sharing. • A significant difference was observed between 21st century learning and innovation skills of the students of experimental groups, to which slowmation was applied, and the students of control group to which constructivist approach was applied, in favor of the experimental group. In other words, it can be said that the complementation of the course program according to slowmation application stages improve students' 21st century learning and innovation skills. • Regarding the average pre and post test scores of experimental group students, it has been observed that there was a significant difference in favor of the post-test. The findings showed that slowmation development process was effective on the improvement of learning and innovation dimension of students' 21st century skills. • The results obtained from the quantitative data showed that the improvement of“creativity and innovation”skill, which is one of the sub-dimensions of 21st century learning and innovation skills, was higher compared to the other ones. • According to the views of the students, it has been concluded that the application has contributed to their learning, enhanced their collaboration and communication, made the lessons fun and more likeable and it can be applied to other courses as well. The interviews conducted with the teachers at the end of the units revealed that he application made contribution to the learning of the students, students gained self-expression skill and their self-confidence was increased, and more time was needed to increase the effectiveness of the application and to create more successful products.