İlköğretim 6,7. ve 8. sınıf öğrencilerinin ders çalışma alışkanlıklarının sosyal bilgiler dersi akademik başarısı ile derse karşı tutumu arasındaki ilişki
Primary 6.7. and 8 th grade students study habi̇ts relationship between social studies course against the attitude of academic achievement
  1. Tez No: 415913
  2. Yazar: SELİM YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERİÇ TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, eğitim-öğretim yılı, akademik başarı, sınıf düzeyi, Social Studies, academic year, academic achievement, grade level
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırma ilköğretim okullarının 6, 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin ders çalışma alışkanlıkları ile Sosyal Bilgiler dersi akademik başarıları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Tarama niteliğinde olan araştırma 2012-2013 eğitim-öğretim yılında iki ilköğretim okulunda öğrenim gören toplam 730 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan bilgi toplama araçlarından ilki Uluğ tarafından geliştirilmiş“Ders Çalışma Alışkanlıkları Envanteri”, ikincisi“Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği”dir. Öğrencilerin kişisel bilgileri“Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Öğrencilerin kişisel bilgileri (cinsiyet, sınıf, yaş, ders çalışırken yardım alıp almama durumu, anne ve baba öğrenim düzeyi) kullanılarak frekans ve yüzde tabloları yapılmıştır. Sosyal Bilgiler dersi akademik başarısının göstergesi olarak 2012-2013 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi sonundaki karne notları kullanılmıştır. Ders çalışma alışkanlıkları envanterinden elde edilen puanların ve akademik başarı notlarının ortalamaları hesaplanıp ilgili tablolar oluşturulmuştur. Elde edilen dağılımların normallik (Kolmogorov-Simirnov) testi ile test edilmiş veriler normal dağılmadığı için nonparametrik testler kullanılmıştır. Araştırmanın birinci alt problemi olan öğrencilerin ders çalışma alışkanlıkları envanter puanlarının değişkenlere göre manidar farklılıklar gösterip göstermediği incelenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda kız öğrencilerin ders çalışma alışkanlıkları envanter puanlarının erkek öğrencilerinkine göre daha yüksek olduğu ve aralarında manidar farklılık olduğu bulunmuştur. Sınıf düzeyine göre yapılan karşılaştırma sonucunda en yüksek ders çalışma alışkanlıkları envanter puanları ortalamasının altıncı sınıf düzeyinde, en düşük ortalamanın ise sekizinci sınıf düzeyinde olduğu ve sınıf düzeyleri arasında manidar farklılık olduğu bulunmuştur. Anne öğrenim düzeyi, baba öğrenim düzeyi ve öğrencilerin yardım alma durumlarına göre yapılan karşılaştırma sonucunda ders çalışma alışkanlıkları envanter puanları arasında manidar farklılık olmadığı görülmüştür. İkinci alt problemi olan öğrencilerin Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği puanlarının değişkenlere göre manidar farklılıklar gösterip göstermediği incelenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine karşı tutumunun cinsiyet durumuna göre erkek öğrenciler lehine ve yardım alma durumlarına göre ise yardım almayan öğrenciler lehine farklılık gösterdiği bulunmuştur. Üçüncü alt problem olan Akademik Başarı Puanlarının değişkenlere göre manidar farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Dördüncü alt problemi olan Çalışma Alışkanlıkları Envanteri Puanları ile Akademik Başarıları, Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği puanları ile Akademik başarıları arasındaki korelasyon incelenmiş, Sosyal Bilgiler dersindeki Akademik başarı notları ile Ders Çalışma Alışkanlıkları Envanteri puanları arasında orta düzeyde manidar bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to reveal the relationship between study habits of secondary school students in 6th, 7th and 8th grades and Social Studies academic achievement. The research is a scanning that has been conducted on 730 of 2 secondary schools in 2012-2013 academic year. The first of information gathering tools used in the study has been developed by Ulugh, which is called“Study Habits Inventory”. With the second tool, the“Information Form”, has been used to collect the students' personal information. The frequency and percentage tables have been made by using the students' personal information, such as gender, class, age, trying to get assistance, mother and father's educational level. As an indicator of academic achievement of Social Studies, in the second period at the end of the academic year 2012-2013, report card grades have been used. Related tables have been generated by calculating grade point averages and scores obtained from study habits inventory and academic achievement. Due to the fact that the resulting normality of distribution (Kolmogorov-Smirnov) test isn't normally distributed, the data has been tested with non-parametric tests. The first aim of the research is to examine whether study habits inventory scores of the students show meaningful differences according to the variables. As a result of the findings, girls' study habits inventory scores have been higher than those of boys, and it has been found that the differences between them are significant. As a result of the comparison according to grade levels, it has seemed that study habits inventory of the highest average scores are in the sixth grades, on the other hand, the lowest average has been in the eighth grade and it has found significant differences between grade levels. As a result of the comparison between mother's educational level, father's educational level and receiving assistance while studying, the scores study habits inventory haven't demonstrated significant differences. The second goal is to examine whether achievement of the students in Social Studies show a substantial difference according to the variables. The level of academic achievement in Social Studies has been in favor of sixth grades at class levels, while the situation has been in favor of those whose parents have a low education level. Therefore, a significant relationship has been found at the middle level between academic achievement in Social Studies and study habits inventory scores. The Academic Success Grades which has been third problem, has been examined whether they change considerably accordige tho the factors. The study habits inventory scores which have been the forth subproblem has been examined a significant relatianship has been found at the middle level between academic achievementn in Social Studies and study habits inventory scores.