Mehmet Kaplan'ın edebi tahlil metodu
Mehmet Kaplan's method of literary analysis
- Tez No: 416077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYA BAŞKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Mehmet Kaplan, Edebî Eleştiri, Metin Tahlili, Turkish Literature, Mehmet Kaplan, Literary Criticism, Text Criticism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışma, Cumhuriyet Devri Türk Edebiyatında eleştiri geleneği içinde önemli bir yere sahip olan Mehmet Kaplan?ın, oluşturduğu kendine has tahlil metodunu incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Edebî metni merkeze alarak, onu sistemli ve objektif bir yaklaşımla incelemeyi amaçlayan bu yaklaşım, hem devrinde ve hem de günümüze uzanan süreçte her zaman dikkati çeken bir konumda olmuştur. Buna bağlı olarak bizim bu çalışmayla ulaşmaya çalıştığımız asıl amaç ise, Mehmet Kaplan?ın, üzerinde yeterince çalışılmamış olduğunu düşündüğümüz bu yönüne dair bir kapı aralamaktır. Tezin Giriş bölümünde, yaptığımız çalışmaya dair, kullandığımız materyallerin neler olduğunu, uygulanan yöntemlerin amaç ve mahiyetini, önceliklerimizi ve kısaca çalışmamızın genel bir panoramasını çizmeye çalıştık. Türk Edebiyatında Eleştiri Geleneğine Genel Bir Bakış ismiyle oluşturduğumuz bölümde ise, Türk edebiyatında eleştiri türünün, doğuşundan günümüze kadar geçen süreçte kat ettiği aşamaları kısaca vermeye çalıştık. Bu bölümün oluşturulmasındaki amaç ise, Mehmet Kaplan?ın eleştiri geleneğimiz içindeki yerini tespit etmekti. Çalışmamızın aslını oluşturan İnceleme bölümünde ise, Mehmet Kaplan?ın eleştiri metoduna dair yaptığımız tespitleri başlıklar halinde ortaya koymaya çalıştık. Tezimizin Sonuç başlığını taşıyan bölümünde ise, çalışmamızın genel bir özetini vermenin yanı sıra Mehmet Kaplan?ın eleştiri anlayışına dair ulaştığımız bir takım sonuçları ifade etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
This study examines to the specific analysis method of Mehmet Kaplan, an important figure in the tradition of criticism in Turkish Literature in The Republican Period. This method, which aims to analyze the literary text in a systematic and objective way with text-based approach, has always been influential from its birth to the present day. The actual aim of this study is to inquire the critical works of Mehmet Kaplan, which are not explored adequately. In the introduction part of the thesis, I tried to give a general information on the study; the materials used, the aim and nature of the applied methods and priorities. The second part, titled as An Overview of the Tradition of Criticism in Turkish Literature, deals with the phases of criticism in Turkish literature from its birth to the present day. The aim of this part is to determine the place of Mehmet Kaplan in the tradition of criticism. I tried to present the findings on the cirticism method of Mehmet Kaplan in the analysis chapter which forms the essential part of the thesis. The conclusion part not only deals with the general summary of our study but also conveys several findings on the method of criticism of Mehmet Kaplan.