Birleşmiş Milletler 'Ordusu'
The United Nations 'Army'
- Tez No: 416124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler Reformu, Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Barış Operasyonları, United Nations Reform, the Security Council, the Secretary-General of the United Nations, Peacekeeping Operations
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
II. Dünya Savaşı'nın sonunda dünya barışını koruma ve 'toplumların yaşam standartlarını yükseltme' amacıyla yazılan Kurucu Antlaşma ile hayata geçirilen Birleşmiş Milletler (BM)'in ıslahı, milenyumun başından beri uluslararası ilişkiler alanının temel konularından birini oluşturmuştur. Kuruluşun yetersiz yaptırım gücü, BM'nin milyonlarca insanın gayriinsani şartlarda yaşamasını ve ölmesini engelleyememesine yol açmıştır. BM'nin literatürde tartışılması beraberinde pek çok eleştiriyi de getirmiştir. Son yıllarda kuruluşun adının artan işkence olayları, insan ticareti, organize suç kartelleri ile ilişkiler, kadın ve çocuk istismarı gibi olaylarla anılması ve mavi berelilerin ruhsal durumlarında oluşan problemlere dair haberler üye devletlerin gönderdiği askeri ve sivil personelin kalitesini sorgulanır hale getirmiştir. Ayrıca, BM'nin gözlemci olarak bulunduğu bazı ülkelerde, yönetimlerin askeri darbe gibi anti-demokratik ve şiddet içeren yöntemlerle değiştirilmesi sırasında, herhangi bir tavır almaması da uluslararası toplum tarafından tarafsızlığa aykırı bulunmuştur. Bu tezde kuruluşun gelişmiş devletler tarafından eski kolonilerinin içişlerine müdahale için yada çıkarlarına uyduğunda müdahalelerde bulunduğu eleştirisinin, bir Birleşmiş Milletler Gücü ya da Ordusu'nun kurulması ile ortadan kaldırılıp kaldırılamayacağı tartışılmaktadır. Bu güç ile Birleşmiş Milletler'in yaptırım gücü ve etkinliği artarken, kuruluşun sürekli artan bütçesinde kısıntıya gidilebileceği düşünülmektedir. Böylece uluslararası toplumun, Birleşmiş Milletler'in maddi yükünü taşıyan gelişmiş ülkelerin kuruluştaki nüfuzuna getirdiği eleştiriler de sona erdirilebilecektir. Barış operasyonlarında yaşanan başarısızlıkları sona erdirmede; üye ülkelerin asker, polis ve sivil personelinin arasından gerekli koşulları sağlayanlardan kurulacak ve bağımsız şekilde yönetilecek BM akademisinde insani müdahaleye uygun biçimde yeniden eğitilmeleri, operasyonlara yönelik eleştirileri ortadan kaldırabileceği gibi mavi berelilerin kuruluşa aidiyetlerini de arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Although the United Nations (UN) was planned as the fundamental guarantee of world peace with its Charter signed at the end the World War II, its reformation has been one of the major issues of international relations field since the millennium. Its inadequate enforcement capability led to millions of people living in inhumane conditions and even dying all around the World. Quality of the soldiers and civilian personnel that has been sent by the member states has been questioned with the growing number of torture, human trafficking, cases of relations with international crime syndicates and sexual assault charges and reports of psychological problems among blue berets, surfacing in last couple of decades. Furthermore, UN's reluctance to interfere into anti-democratic and violent methods used for regime change in some countries, where the UN had ongoing peace operations, was seen as a clear breach of impartiality rule by the international community. Creation of a United Nations Force or Army will silence accusations that the developed countries are using the organization to interfere politics of regions which were their colonies before or when the developed countries could benefit from the UN's involvement. It will also increase enforcement capacity and efficiency of the UN and will help to reduce its ever growing budget. Thus, international society's criticism of developed countries influence in the organization, which carry financial burden of the United Nations on their shoulders, would be dissolved. The most important factor in ending peacekeeping failures will be to choose blue berets from candidate pools of well-educated military, police and civilian personnel of member states and to educate them in an institute that will be established and operated solely by the United Nations.