Place and community driven conservation and empowerment in historic rural landscapes: Principles and strategies for Taşkale village, Turkey
Tarihi kırsal peyzajlarda yer ve toplum odaklı koruma ve güçlendirme: Taşkale Kasabası için ilkeler ve stratejiler
- Tez No: 416499
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜLİZ BİLGİN ALTINÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: tarihi kırsal peyzaj, yer ve toplum odaklı koruma ve güçlendirme, aktif toplum katılımı, Taşkale, historic rural landscape, place and community driven conservation and empowerment, active community involvement, Taşkale
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Tarihi kırsal peyzajlar doğa ve insanın karşılıklı etkileşimi sonucu üretilen yere ve topluma özgü karakterleri ve değerleri barındıran alanlardır. Doğa ve insan arasındaki karşılıklı etkileşimin sürekli olduğu bu alanlarda insanlar 'sosyal katkı' sağlarken doğa da 'fiziksel aracı' olarak rol oynayarak 'yere özgü' yapılı çevre üretilir. Bu dinamik oluşum, dönüşüm ve devam ettirme sürecince, tarihi kırsal peyzajların sürekliliği bileşenleri arasındaki bağ ve bu bağın beraberliği sayesinde yere özgü somut ve somut olmayan karakter ve değerlerin devamlılığı ile sağlanır. Bu dinamik birleşimde süreklilik değişim ve adaptasyon ile insanların sürece aktif aktörler olarak miras edindikleri bilgi ve deneyimleri güncel tehditlere karşı kendi değerlerini, anlamlarını, gelenek ve kültürünü aktarması ile sağlanır. Ancak, hızla değişen dünyada, tarihi kırsal peyzaj alanları geri dönüşü sağlanamayacak değişikliklere neden olan tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır. Bunlar insan, yer ve yapılı çevre arasındaki bağı yok etmeye yönelik tehditlerdir. Bu nedenle, bu tez kapsamında tarihi kırsal peyzajlara yönelik ilke ve stratejiler geliştirilerek yer ve toplum odaklı koruma ve güçlendirme yaklaşım önerileri getirmeye odaklanılmıştır. Burada, temel amaç devam eden yaşamın devamlılığını sağlamaktır. Bu da toplumların tüm sürece aktif katılımları ile sağlanabilecektir, çünkü toplumu oluşturan her bir birey günlük yaşamlarının bir parçası olarak bu alanların gerçek sahibi ve gerçek kullanıcılarıdır. Bu bağlamda, tez kapsamında teorik ve kavramsal araştırmalara ek olarak yerinde çalışmalar yapılarak derinlemesine ve bütüncül değerlendirmeleri içeren çok katmanlı bir çalışma yürütülmüştür. Sonuç olarak tarihi kırsal peyzajlar genelinde ve Taşkale Kasabası özelinde bir takım ilkeler, stratejiler ve öneriler geliştirilmiştir. Bu çalışma süreci ve geliştirilen öneriler ileriki çalışmalara referans oluşturacak niteliktedir. Ancak, her bir tarihi kırsal peyzaj alanı kendi dinamikleri doğrultusunda yere özgü karakter ve değerlerler ürettiğinden, çalışma süreci ve öneriler her örnek özelinde revize edilmelidir. Taşkale Kasabası tarihi kırsal peyzaj alanlarına örnek oluşturması ve sosyo-kültürel ve fiziksel çevresine yönelik baskı ve tehditler ile karşı karşıya kalması göz önünde bulundurularak bu tez kapsamında örnek çalışma alanı olarak seçilmiştir. Tarihi kırsal peyzaj alanlarının genel değerlendirmesi sonucu, yere özgü karakteristik değerler göz önünde bulundurularak geliştirilen kuramsal çerçeve Taşkale Kasabası'na uygulanmıştır. Bu bağlamda, güncel gelişme, koruma, tanıtım ve ekonomik ilerlemenin getirdiği tehditlere yönelik yer ve toplum odaklı ilke, strateji ve öneriler belirlenerek koruma ve güçlendirme yaklaşımları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Historic rural landscapes embody special characteristics and values intrinsic to the place and the community as a result of the reciprocal interaction between man and nature where man acts as the 'social contributor' and nature acts as the 'physical mediator'. This relationship produces the built environment instantly as the 'indigenous result'. In the dynamic process of formation, transformation and prolongation, a bond is created among these components the coalescence of which provides the sustainability of the historic rural landscapes together with the indigenous tangible and intangible characteristics and values. The sustainability is achieved by change and adaptation in this dynamic composition which is actually achieved by the inhabitants as being active actors with the inherited knowledge and experiences to adapt the current forces and challenges by transmitting the values, meanings, tradition and culture. However, in the rapidly changing world, historic rural landscapes encounter some forces leading irrevocable changes that are threatening the bond and destroying the coalescence among the nature, people and built environment. Thereupon, the thesis focus on the place and community driven conservation and empowerment approaches in historic rural landscapes by developing principles and strategies. Here, the main aim is to provide continuity of the ongoing life that can be achieved by the active involvement of the communities to the whole process as they are the real owners and users of their daily living places. In this regard, the thesis follows multilayered research covering conceptual and onsite investigations as well as deep and holistic evaluations as a result of which ends up with principles, strategies and proposals. The thesis claims that this research should be revised case by case according to the indigenous dynamics of each historic rural landscape. Taşkale Village is taken as a case study in this research as being a representative for historic rural landscapes which also encounters various forces leading major changes in the current socio-cultural and physical structure. As a result of the general evaluation of the historic rural landscapes, theoretical framework is applied to Taşkale Village by considering the indigenous values and characteristics in order to propose a place and community driven conservation and empowerment towards the contemporary forces of development, conservation, protection, promotion and economic advance. In brief, the main considerations of this thesis are detecting the forces and challenges that historic rural landscapes encounter, detecting their indigenous tangible and intangible values and with a holistic approach towards problems, the thesis seeks to conciliate the forces and challenges threatening the local values by offering place and community driven conservation and empowerment approaches.