Design, construction and performance evaluation of a centrifugal pump for an energy efficient dishwasher
Enerji verimli bir bulaşık makinesi için santrifüj bir pompa tasarım, konstrüksiyon ve performans değerlendirmesi
- Tez No: 416588
- Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Santrifüj pompa, Enerji verimliliği, bulaşık makinesi, HAD analizi, HAD doğrulaması, Centrifugal pump, Energy efficiency, Dishwasher, CFD analysis, CFD validation
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Enerji verimliliği son dönemlerde dünyanın en önemli konularından biri haline geldi. Artan nüfus ve bilinçsiz tüketim, enerji kaynaklarının tükenme hızını artırdı. Bu nedenle çevresel meseleler için enerji verimli yeni nesil ürünler gündeme geliyor. Ayrıca, ürünün enerji verimliliği arttıkça, daha ucuz enerji tüketimi gerçekleşir. Daha fazla tasarruf edebilmek için insanlar enerji verimli ürünleri tüketmeye teşvik ediliyor. Ayrıca enerji verimli ürünler üretmek bir seçenekten ziyade zorunluluk haline geldi. Bu kurallar dünyanın çeşitli bölgelerinde ilgili birimler tarafından belirleniyor. Beyaz eşyalar da, dolayısıyla bulaşık makineleri de, bu kurallar çerçevesinde belli başlı tüketim değerlerine uymak zorundadır. Bu tezde, enerji verimli bir bulaşık makinesinin, özellikle Arçelik bulaşık makinesi, yıkama suyu sirkülasyon pompası tasarlanıp inşa edilecektir. Pompa, 3020 rpm devirde, 300 mbar basınç karşısında dakikada 60 litre su basacaktır. İnşa işleminden sonra Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) ve laboratuar deneyleri ile pompa performansı ölçülecektir. HAD, tasarımcıya zaman ve maliyet kazancı sağlamaktadır. Pek çok geometri ve koşul, belirli bir zamanda ve gerçek ürünün varlığına gerek olmaksızın analiz edilebilmektedir. Bunun için sadece uygun donanım ve yazılıma ihtiyaç vardır. Son tasarıma karar verildikten sonra, pompanın prototipi yapılarak farklı çalışma koşullarında performans testi yapılacaktır. Çalışma sonunda performans hedefine kabul edilir enerji verimliliği sınırlarında ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy efficiency has become one of the most important concerns of the world recently. Rate of decrease of energy resources have been accelerated due to increased population and unconscious consumption. As a result, energy efficient new generation products are on the agenda for environmental issues. Furthermore, the more efficient the product, the less costly it consumes energy. Hence, people are encouraged to use energy efficient products which enables them to save more money. In addition, it has become obligatory to manufacture energy efficient products rather than being an option. This is regulated by certain rules determined by relevant commissions around the world. White goods, so dishwashers, have to obey certain consumption levels according to these regulations as well. In this thesis, a centrifugal pump for circulating the washing liquid in an energy efficient dishwasher, especially Arçelik dishwasher, is designed and constructed. The pump is required to deliver 60 l/min at 3020 rpm against a 300 mbar system. After the construction, its performance is evaluated by means of both Computational Fluid Dynamics (CFD) and laboratory experiments. CFD helps the designer save time and money. Several geometries and conditions can be analyzed in certain time without requiring any real product but eligible hardware and software. After deciding the final design, prototypes are produced and tested under actual conditions. At the end of this study, performance target is reached with acceptable energy efficiency.