Heritage conservation via social sustainability in historic urban landscapes: Principles, strategies and proposals for sakarya quarter in Ankara/Turkey
Tarihi kentsel peyzaylarda sosyal sürdürülebilirlik aracılığıyla kültürel mirasın korunması: Sakarya Mahallesi için ilkeler, stratejiler ve öneriler
- Tez No: 416684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜLİZ BİLGİN ALTINÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Mirasın Korunması, Tarihi Kentsel Peyzajlar, Sosyal Sürdürebilirlik, Toplum, Sakarya Mahallesi, Heritage Conservation, Historic Urban Landscapes, Social Sustainability, community, Sakarya Quarter
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Tarihi kentsel peyzajlar doğal ve inşa edilmiş çevrenin yanında, bu çevre ile etkileşim içinde bulunan toplumların sosyal ve kültürel pratiklerini, o çevreye verdikleri değer, anlamlar ve tanımları da kapsar. Bu bağlamda, tarihi kentsel peyzajlar tüm somut ve somut olmayan özellikleriyle birlikte toplumlar tarafından şekillendirilip geliştirilerek günümüz nesillerine ulaşmıştır. Buna karşın; hızı kentleşme, endüstrileşme, kitle turizmi gibi belli başlı güçler, toplumla tarihi kentsel peyzajlar arasındaki ilişkiyi ve onların gelecek nesillere sürdürülebilirliğini tehlike altına atmaktadır. Bu çalışmanın amacı sosyal sürdürülebilirlik kavramı üzerinden tarihi kentsel peyzajların korunması ve bu çevrelerle ilişki içinde bulunan toplumların sürdürebilirliğinin devam ettirilebilmesi için alternatif koruma yaklaşımı oluşturmaktır. Teorik ve saha araştırmalarını içeren çok yönlü bir çalışmanın sonucunda, bu tez prensipler, stratejiler ve öneriler ile sonuçlanmıştır. Ankara Ulus tarihi kent merkezi içinde bulunan Sakarya Mahallesi, alanın mevcut sakinlerinin alandaki sürdürebilirliğini tehlikeye atan fiziksel ve sosyal değişimlerle karşı karşıya olan bir tarihi kentsel peyzaj örneği olarak, tez kapsamında çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bu çalışmada, teorik araştırma çerçevesinde sosyal sürdürülebilirlik kavramı ve korumadaki rolü üzerinden genel prensipler, araçlar ve süreç tanımlanmıştır. Tanımlanan bu teorik çerçeve ışığında, Sakarya Mahallesi'nin genel özellikleri ve değerleri ile alanın sakinleri ve yer arasındaki ilişkiler tespit edilerek, alanda yaşayan topluluğun kalkınmasını ve gelecek nesillere sürdürülebilirliğinin sağlanması için prensipler, stratejiler ve eylemlerin önerildiği alternatif bir koruma yaklaşımı tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Historic urban landscapes comprehend the natural and built environment as well as the social and cultural practices, values, meanings and identification of the communities that interact with them. In this sense, historic urban landscapes, with their entire tangible and intangible characteristic, have been shaping and evolving continuously by the communities and have been transferred to present generations. Thus, providing the sustainability of the communities is necessary to provide the continuance of historic urban landscapes in heritage conservation. However, some major forces such as rapid urbanization, industrialization, and mass tourism endanger the relationship between communities and historic urban landscapes as well as their sustainability to future generations. The aim of the study is to propose an alternative conservation approach in historic urban landscapes by linking the heritage conservation and the continuity of the communities that engaged with them via the concept of“social sustainability”. Following a multi-dimensional study on theoretical and onsite researches and evaluations, the study determines principles, strategies and proposals as a result. A representative example of historic urban landscapes that encounters changes in physical and social structure which endanger the sustainability of its current inhabitants is selected as the case study in this thesis: Sakarya Quarter in Ulus, Ankara. The study determines general guidelines, tools and process driven by the theoretical framework on the concept of social sustainability and its role in heritage conservation. In the light of this framework, the thesis reveals the general characteristic and values of Sakarya Quarter and the relationships with its inhabitants. As a result of general assessments on the site, the thesis proposes an alternative conservation approach for Sakarya Quarter by defining some principles, strategies and actions in order to provide the development of the community and ensure their sustainability for the next generations.