Su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma: Diyarbakır ili örneği
A study on the seafood consumer behaviours: Diyarbakir province example
  1. Tez No: 416880
  2. Yazar: YAŞAM ODABAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim Alışkanlığı, Su Ürünleri Tüketimi, Diyarbakır, Consumer Behaviors, Seafood Consumption, Diyarbakır
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma, Diyarbakır ilinde yaşayan insanların su ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve tercihlerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Diyarbakır'da yapılan 516 adet anket sonuçlarına göre; katılımcıların ilk tercihinin % 38'le tavuk eti, ikinci tercihlerinin % 34 oranla kırmızı et olduğu ve son olarak % 28 ile su ürünlerini tükettikleri tespit edilmiştir. Diyarbakır ilindeki katılımcıların % 2.3'ü su ürünleri tüketmezken, % 97.7'si ise tükettiklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların % 51.1'i lisans mezunu olup, aylık ortalama gelirleri 2 362 TL olarak hesaplanmıştır. Kişi başı yıllık su ürünleri tüketimi ortalama 12.2 kg olarak tespit edilmiştir. En çok tüketilen su ürünü % 15.5 ile hamsidir. Katılımcıların % 84.5'ü balığı taze olarak, % 15.5'sı konserve vb. olarak tüketmektedirler. Tüketim tercihi ise daha çok kızartma (% 44.3) veya fırında pişirme (% 24.8) yöntemidir. Bölge halkının su ürünlerini % 55.2 oranında balık satış yerlerinden temin ettikleri tespit edilmiştir. Bu çalışmada, Diyarbakır İlinin su ürünleri tüketim miktarı Ülkemiz ortalamasından daha yüksek çıkmıştır. Bu durumun katılımcıların eğitim düzeyinin yüksek (% 51.1 lisans ve üzeri) olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the seafood consumption habits and preferences of people living in the Diyarbakır province. The results of the survey showed that the participants consume chicken meat (38 %) as a first preference, their second choice is red meat (34 %) and they prefer seafood (28 %) as the last meat alternative. 2.3 % of the participants do not consume any kind of seafood, while most of them (97.7 %) include seafood in their diet. 51.1 % of the participants has a B.S. or a higher degree of education with an average monthly income of 2 362 TL . The average yearly seafood consumption per capita was determined as 12.2 kg. Anchovy is the most consumed sea food with a percentage of 15.5 %. It was determined that 15.5 % of the participants consumes canned fish or similar products, while the preference of the rest (84.5 %) is fresh fish consumed in fried (44.3 %) or baked (24.8 %) form. It is found that the seafood is mainly (55.2 %) purchased from the fish markets. In this study, the seafood consumption in Diyarbakır province was found to be higher than the yearly average of our country, this is probably due to the higher education level of the participants (51.1 % B.S. or higher) of this survey.