Zayıf kat ve yumuşak kat düzensizlikleri arasındaki ilişkinin nümerik ve deneysel olarak araştırılması
Numerical and experimental investigation of relation between weak story and soft story irregularities
- Tez No: 416905
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rijitlik düzensizliği, dayanım düzensizliği, zayıf kat, yumuşak kat, dolgu duvar, betonarme çerçeve, Soft story, weak story, irregularity, infill walls, reinforced concrete fra
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Geçmişten günümüze ülkemizde, birçok deprem meydana gelmiş ve bu depremler sonucunda maddi ve manevi çok büyük kayıplar verilmiştir. Yapıların deprem nedeniyle ciddi zararlar görmesinde DBYBHY'07'de düşey doğrultuda düzensizlikler başlığı altında verilen, rijitlik düzensizliği (yumuşak kat) ve dayanım düzensizliği (zayıf kat) durumları önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada yapıların deprem davranışlarını olumsuz etkileyen zayıf kat ve yumuşak kat düzensizlikleri arasındaki ilişki, DBYBHY'07 ve TS500/2000'de verilen kriterlere tam uygun olarak üretilen 1/3 ölçekli bir adet dolgu duvarsız betonarme çerçeve, bir adet üst katı dolgu duvarlı betonarme çerçeve ve bir adet tam dolgu duvarlı betonarme çerçevenin sabit düşey yük ve depremi andıran tersinir-tekrarlanır yatay yük altında test edilmesiyle araştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda deneylerden elde edilen histerisis eğrileri, zarf eğrileri, göreli deplasman eğrileri, rijitlik azalım eğrileri ve düzensizlik durumları karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır. Yapılan çalışma nümerik modeller desteklenmiştir. Yapılan deneysel ve nümerik çalışmalar göstermiştir ki, DBYBHY'07 ve TS500/2000'de verilen kriterlere uygun olarak imal edilen betonarme çerçevelerde dolgu duvar varlığı yatay yük taşıma kapasitesi ve rijitliği artırmakla birlikte çerçeve üzerinde yıkıcı bir düzensizlik durumu meydana getirmemektedir.
Özet (Çeviri)
From past to present, our country has experienced many destructive earthquakes causing serious financial and emotional damages. Structures are destroyed seriously because of weak story and soft story mechanisms which are defined as vertical irregularities in Specification for Buildings to be Built in Disaster Areas, aka Turkish Seismic Code 2007 (TSC 2007). In this study, it is aimed at examining the relation between soft story and weak story conditions. For this purpose, three reinforced concrete frames designed in accordance with the provisions of TSC 2007 and TS500 (Requirements For Design and Construction of Reinforced Concrete Structures, 2000) are produced. The frames have two story and one bay, and are scaled to 1/3 ratio. The first specimen is the reinforced concrete frame without any infill walls. The second one is the frame with infill wall only on the second floor and the third one is with infill walls on both floors. All specimens are tested under cyclic lateral loading of variable magnitude as well as vertical loading of constant magnitude. As the outcomes of the test efforts, the hysteresis curves, envelope curves, relative displacement curves, irregularity curves and rigidity curves are obtained and comparative study is presented within the thesis. The test results are validated by numerical studies which have been carried out using a commercial software package. The experimental and numerical results show that the infill walls which are located in the reinforced concrete frames as per the requirements of TSC 2007 and TS500 increase the lateral load capacity and rigidity of the reinforced concrete frame, without causing any notable irregularities in frames.