Farklı liflerden örülmüş kumaşların kılcallık özelliklerinin incelenmesi
Investigation of wicking properties of knitted fabrics produced from different fibres
  1. Tez No: 416927
  2. Yazar: GÜLŞAH DİLRÜBA SUNGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ DEMİRYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termofizyolojik konfor, dikey kılcallık, yatay kılcallık, kuruma, pamuk, viskon, modal, promodal, tencel, viloft, polyester, coolmax, bambu, Thermophysical comfort, vertical capillarity, horizontal capillarity, drying, cotton, viskose, tencel, viloft, polyester, coolmax, bamboo
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Tekstil teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak insanların yaşam standartlarının yükselmesi sonucu, kumaş ve giysilerden beklentiler sadece sağlamlık, estetik, tasarım ve modaya uygunluk olmaktan çıkmıştır. Konfor; insan vücudu ile çevresi arasındaki psikolojik, fiziksel, termofizyolojik uyumun memnuniyet verici olma durumudur. Bu çalışmada; materyal olarak selülozik liflerden pamuk, viskon, modal, tencel, promodal, viloft ve bambu ile polyester lifleri olan; coolmax , yuvarlak kesitli polyester lifleri kullanılarak konfor için önemli parametre olan dikey kılcallık, yatay kılcallık ve kuruma özellikleri incelenmiştir. Çalışmada; Coolmax lifinin oktalobal yapıda olması ve bu loblar arasında nemin çok iyi iletilmesi neticesinde en iyi dikey kılcallık değeri bu lif için ortaya çıkmıştır. Promodal lifinin nem emiciliğinin yüksek olması neticesinde en iyi yatay kılcallık değeri bu lif için ortaya çıkmıştır. Farklı hammaddeler kullanıldığında farklı sürelerde oluşan yüzde kuruma değerlerine bakıldığında nem alma oranı yüksek olan rejenere selülözik liflerin yıkamadan sonra kuru ağırlıklarına göre ağırlık yüzdeleri yüksek olup geçen süre ile kurudukları ve ağırlık yüzdelerinin azaldığı görülmektedir. Coolmax lifinin oktalobal yapısının kuruma sonuçları üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. .Dairesel kesit arasında nemin iyi iletilememesi nedeniyle polyesterin dikey kılcallık, yatay kılcallık değerleri düşük çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of rising living standards of people parallel to the developments in textile technology, fabric and clothing and expectations not only durability, aesthetics, design and eligibility has ceased to be fashionable. Comfort is being pleasing harmony between the human body and the environment of, psychological, physical, a thermophysiological state. In this study; cellulosic fiber such as cotton, viscose, modal, tencel, promodal, viloft and bamboo fibers with round cross section polyester and coolmax fibers were selected and used for single jersey knitted fabrics and the comfort properties are investigated by means of vertical capillarity, horizontal capillarity and drying properties. As a result; coolmax fabrics showed the maximum vertical capillarity since this fiber has oktalobal structure which yields in good vertical capillarity. Since promodal fabrics have good moisture regain properties, the best horizontal capillarity was seen on this fabrics. When used in raw materials different dehumidification drying when we look at the face value of different high proportion of time after washing the regenerated cellulosic fiber the dry weight is decreased in accordance with a higher weight percentages is night time and they are dry weight percentages are observed. Coolmax fiber effect that the structure is seen in the results to drying oktalobal. We have not comminicated well to moisture capillarity between circular cross-section polyester vertical, horizontal capillarity values are lower risen.