Sivas Çat ormanlarının oppioid oribatid akar faunası (Acari, Oribatida, Oppioidea)
Oppioid oribatid mite fauna of Sivas Cat forest Acari, Oribatida, Oppioidea)
- Tez No: 416935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Oribatida, Oppioidea, taksonomi, Sivas Çat Ormanları, Acari, Oribatida, Oppioidae, taxonomy, Sivas Çat Forest
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada Sivas Çat Ormanları'ndan 2014 yılının Nisan ayından başlamak üzere Kasım ayına kadar 8 ay süre ile toplanan oppioid akar örnekleri taksonomik açıdan değerlendirildi. Çalışma sonucunda Oppioidea Sellnick, 1937 üst familyasının QuadroppiidaeBalogh, 1983 ve OppiidaeSellnick, 1937 familyalarına ait toplam 9 takson belirlendi. Bunlardan Hypogeoppia ayyildizi sp. nov. bilim dünyası için yeni; Quadroppia (Coronoquadroppia) nasalis Gordeeva, 1983, Ramusella (Insculptoppia) insculpta (Paoli, 1908), Rhinoppia (Rhinoppia) obsoleta (Paoli, 1908), Rhinoppia (Bipectinoppia) tasdemiri Toluk ve Ayyildiz, 2008, Berniniella serratirostris hauseri (Mahunka, 1974), Lauroppia fallax (Paoli, 1908), Moritzoppia escotata escotata (Subias ve Rodriguez, 1986) ve Oppiella nova (Oudemans, 1902) ise daha önce Türkiye'den bilinen taksonlar olarak tespit edildi. Belirlenen araştırma bölgesinden toplanan örneklerin içerisindeki oppioid akarlar birleştirilmiş Berlese-Tullgren huni düzeneği kullanılarak ayıklandı. Taksonların morfolojik özelliklerinin incelenmesi için ışık ve tarama elektron mikroskopları kullanıldı. Çeşitli vücut kısımlarının ölçümleri ise oküler mikrometre kullanılarak yapıldı. Sonuç olarak, çalışmada belirlenen taksonların örneklerimiz üzerinden tanımları yapılarak sistematik açıdan karşılaşılan sorunlar tartışıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, oppioid oribatid mite samples collected from Sivas Çat forest during April to November 2014 were taxonomically investigated. As a result, total 9 taxa belonging Quadroppiidae Balogh, 1983 and Oppiidae Sellnick, 1937 families of Oppioidea Sellnick, 1937 superfamily were determined. Among these taxa, Hypogeoppia ayyildizi sp. nov. was described as new to science; Quadroppia (Coronoquadroppia) nasalis Gordeeva, 1983, Ramusella (Insculptoppia) insculpta (Paoli, 1908), Rhinoppia (Rhinoppia) obsoleta (Paoli, 1908), Rhinoppia (Bipectinoppia) tasdemiri Toluk and Ayyildiz, 2008, Berniniella serratirostris hauseri (Mahunka, 1974), Lauroppia fallax (Paoli, 1908), Moritzoppia escotata escotata (Subias and Rodriguez, 1986) and Oppiella nova (Oudemans, 1902) were described as known species from Turkey before. Oppioid mites in our samples collected from investigation area were isolated by using combined Berlese-Tullgren funnel mechanism. Light and scanning electron microscope were used to investigate the morphologic characteristics of these taxa. Measurements of various body parts were measured by means of oculer micrometer. As a result, taxonomic problems of the new and known species from Turkey were discussed on the basis of our samples.