Rhaphigaster nebulosa (Poda, 1761) (Heteroptera:Pentatomidae)'un sindirim kanalının ultrastrüktürü
Ultrastructure of digestive canal of Rhaphigaster nebulosa (Poda, 1761) (Heteroptera:Pentatomidae)
  1. Tez No: 416975
  2. Yazar: GÜNEL BAYRAMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rhaphigaster nebulosa, orta bağırsak, Malpighi tüpleri, ışık mikroskobu, taramalı elektron mikroskobu
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada Rhaphigaster nebulosa (Poda, 1761) (Heteroptera, Pentatomidae) sindirim kanalının ulturastrüktürü ışık ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. R. nebulosa' nın sindirim kanalı ön bağırsak, orta bağırsak ve arka bağırsak olmak üzere üç farklı bölgeye ayrılır. Ön bağırsak ve arka bağırsak çok kısadır. Orta bağırsak daha uzundur. Ön bağırsak; tükürük bezi, yardımcı tükürük bezi, farinks, özofagus, proventrikulus ve ventrikulus' dan dan oluşmaktadır. Orta bağırsakta; orta bağırsak kanalı ve bulb yapısı vardır. Arka bağırsak; ileum ve rektum' dan oluşmaktadır. İleum yapısına bağlı Malpigi tüpleri ve gastrik çekum bulunmaktadır. Yapılan SEM incelemelerinde R. nebulosa da sindirim kanalının diğer Heteroptera türlerinin sindirim kanallarıyla benzerlik gösterdigi görülmektedir. Ön bağırsakta tükrük bezi, yardımcı tükürük bezi, mide, ve proventriculus epitel hücrelerden meydana gelmiştir. Mideye göre proventriculusun iç yüzeyi daha çok girintili çıkıntılıdır. Ön bağırsağın kısımlarından olan farinks ve özofagus ise kafanın sert kitin bölümünden ayrılmadığından incelenmemiştir. Orta bağırsakta; orta bağırsak kanalı silindirik epitelden, ''bulb'' kübik ve yassı epitelden oluşur. Arka bağırsakta ise, oldukca ince epitel tabakası vardır. Bu hücrelerin üst kısmı mikrovillüssüzdür ama çok kıvrımlıdır. Malpighi tüpleri tek tabakalı kübik epitelden meydana gelir. Hücrelerin lümene bakan kısmı mikrovilluslarla çevrilidir. Malpighi tüplerinin proksimal bölgesi düz boru şeklinde, fakat distal bölgesi boncuk dizisi şeklindedir. Tüplerin yüzeyi oldukça düzdür. Malpighi tüplerinin epitel hücrelerrinin sitoplazması yuvarlak salgı granüllerle doludur.
Özet (Çeviri)
In this study, ultrastructure of digestive canal of Rhaphigaster nebulosa (Linnaeus, 1758) (Heteroptera, Pentatomidae) was examined with the use of light microscope and scanning electron microscope (SEM). Digestive canal of R. nebulosa consists of three distinct regions: Foregut, midgut and hindgut. Foregut and hindgut are very short. Midgut is longer. Foregut is consists of salivary glands, pharynx, esophagus, proventriculus and ventriculus. Midgut has midgut channel and the bulb structure. Hindgut has the ileum and the rectum. There are Malpighian and gastric cecum depending on the nature ileum. As a result of the scanning electron microscope (SEM) examination it's determined that R. nebulosa digestive canal shows similarity with other Hetroptera species digestive canals. İn foregut, salivary gland, helpful salivary gland and proventiculus are consist of epithelial cells. The inner surface of proventuculus has much indentation than stomach. Due to inseparable from the hard part of the kit, the pharynx and esophagus that is part of foregut has not been studied. In mid-gut; cylindrical channel of midgut occurs the cylindrical epithelium,“bulb”occurs cubic and squamous epithelium. Hindgut has an extremely thin epithelial cell layer. The surface of cells in hindgut does not contain microvillus, but they are wrinkled. Malpighian tubules are consisting of single layer cubical epithelium cells. Apical surface of cells is covered with microvillus. In contrary to proximal parts of Malpighian tubules which are smooth, distal parts are arranged as clustered beads. The surface of Malpighian tubules in smooth. Epithelial cells of Malpighian tubules have rounded secretory granules in their cytoplasm. Keys Words :Rhaphigaster nebulosa, midgut, Malpighian tubules, light microscope, scanning electron microscope