Doğu Anadolu'nun güneyinde yetiştirilen kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) gen kaynaklarının toplanması ve değerlendirilmesi
Collection and evaluation of dry bean (Phaseolus vulgaris L.) germplasm grown at south of Eastern Anatolia
  1. Tez No: 417087
  2. Yazar: ENSARİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHDETTİN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru fasulye, Doğu Anadolu Bölgesi, Seleksiyon, Karakterizasyon, Dry bean, East Anatolia Region, Selection, Characterization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Kuru tüketim amacıyla Doğu Anadolu Bölgesi'nin güneyinde toplanan fasulye gen kaynakları morfolojik ve fenolojik özellikler bakımından kayıt altına alınmıştır. 2009 ile 2011 yılları arasında yürütülen bu çalışmada teksel seleksiyon metoduyla kuru tüketime uygun çeşit adaylarının ıslah programlarına alınması ve ticari anlamda çiftçiye kazandırılması hedeflenmiştir. 2010 yılında 361 hat üzerinde çalışılmış ve bu hatlar içerisinden 8 sarılıcı kuru fasulye, 26 bodur kuru fasulye olmak üzere toplam 34 hat seçilmiştir. İkinci yıl 34 hat üzerinde yapılan tarla denemeleri sonucunda 4 bodur kuru fasulye çeşit adayı belirlenmiştir. (Bodur çeşit adayları: BT-56, EL-11, VN-64, BN-50). Çalışmada Elkoca-05 ve Kantar-05 standart çeşitler kontrol çeşit olarak kullanılmıştır. Çalışma sonunda standart çeşitler ile yerel çeşitler arasında farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the 414 bean genotypes grown in the South of Eastern Anatolia villages where bean has been produced were collected in the 2009 fall and in 2010 spring. Of the collected accessions, 361 were evaluated in characterization and selection work in order to breed a cultivar at the Faculty of Agriculture, Yüzüncü Yıl University in Van in 2010 and 2011. At the results of field studies for two years, high yielding genotypes, 4 genotypes for dry consumption (BT-56, EL-11, Van-64 and BN-50) were determined. Standard cultivars (Elkoca-05 and kantar 05) were used as control in the study. At the end of study, differences were determined between standard and local varieties.