1,3,5-triazin tabanlı organik elektroluminesant moleküllerin elektronik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the electronic properties of some 1,3,5-triazine based organic electroluminescent compounds
  1. Tez No: 417101
  2. Yazar: ERCAN ARVAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi (YFT), 5-Triazin bileşikleri, Optoelektronik özellik, Elektroluminesant moleküller, Density Functional Theory (DFT), 5-Triazine compounds, Optoelectronic property, Electroluminescent compounds
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalışmasında, son zamanlarda bilim insanlarının ilgisini çok fazla çeken potansiyel organik elektroluminesant bileşikler ele alınmıştır. Bu organik bileşiklerin elektronik özellikleri hesapsal yöntemlerle incelenmiştir. Bazı önemli sonuçlar elde edilmiştir. Çalışılan moleküllerin geometrileri, GaussView5.0 yazılım programının yardımıyla çizilmiştir. Teorik hesaplamalar GAUSSIAN09 paket programından faydalanılarak elde edilmiştir. Daha sonra teorik hesaplarla optimize edilen moleküllerin HOMO (En yüksek enerjili dolu orbital)–LUMO (En düşük enerjili boş orbital) şekilleri elde edilmiştir. Her molekülün HOMO-LUMO enerji farkı (ΔE) elektronvolt (eV) cinsinden hesaplanmıştır. Sonuçlar, ilgili literatürden alınan değerler ile karşılaştırılmış, önemli bulgulara ulaşılmıştır. Bu çalışmada kullanılan Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi (YFT) yönteminin B3LYP 6-31G (d,p) temel küme hesabıyla elde edilen teorik ve simülasyon sonuçlarına göre; 1,3,5-Triazin içeren altı molekülden, 6a molekülünün HOMO-LUMO enerji farkı (ΔE) 2.095 eV olduğu ve çalışılan moleküller içerisinde potansiyel optoelektronik özelliğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, bu yönüyle optoelektronik malzeme eldesi açısından sentetik organik kimya prosedürlerine ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, some potential electroluminescent compounds were considered which receive considerable interest by the scientist in recent years. The electronic properties of the organic compounds have been investigated with computational methods and important results have been obtained. The geometries of studied compounds were drawn by GaussView5.0 computer program. The theoretical calculations have been performed by using GAUSSIAN09 package program. The HOMO (Highest occupied molecular orbital)-LUMO (Lowest unoccupied molecular orbital) schemes of triazine based compounds have been obtained after geometry optimizations. HOMO-LUMO energy difference (ΔE) in eV has been calculated for each molecule. The results were compared with the data obtained from the relevant literature and important conclusions have been obtained. According to the results obtained by using Density Functional Theory (DFT) method B3LYP/6-31G (d,p) basis set; among the series of six 1,3,5-Triazine containing compounds, 6a, which has ΔE=2.095 eV, was found to possess the most potential optoelectronic property. The study is expected to shed light on this aspect of optoelectronic materials to achieve in terms of synthetic organic chemistry procedures.