Van ili İpekyolu ilçesinde hane halklarının ev dışı yemek tüketim alışkanlıkları
Consumption behaviors of households eating food away from home in Ipekyolu town of Van province
  1. Tez No: 417113
  2. Yazar: HAMZA KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim alışkanlıkları, Geleneksel ve fast food restoran, Consumer behaviours, Traditional and fast food restaurants
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Van İli İpekyolu İlçesinde hane halklarının ev dışı yemek tüketim alışkanlıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Ana kitle için temsil yeteneği olan örnek hacmi, %90 güven aralığı ve 0.10 hata payı için sonlu ana kitleler yöntemi ile 96 tüketici bulunmuştur. Çalışmanın verileri 2015 yılının Ocak ve Şubat aylarında anket yöntemi ile toplanmıştır. Tüketicilerin % 89.58'i hem geleneksel ve hem de fast food restoranları birlikte, % 10.42'si ise sadece geleneksel restoranları tercih etmektedir. Tüketicilerin geleneksel restoranları tercih etmesinin başlıca nedenleri arasında, sırasıyla 3.78, 3.51 ve 3.48 likert ölçeği ortalaması ile yemeklerin damak tadına uygun ve doyurucu olması, özel hazırlanmış mekânlar olması ve müşterilerle özel olarak ilgilenilmesi faktörleri bulunmaktadır. Tüketicilerin fast food restoranları tercih etmesinin başlıca nedenleri arasında, sırasıyla 3.95 ve 3.67 likert ölçeği ortalaması ile merkezi yerlerde bulunmaları ve çocuk tercihi faktörleri yer almaktadır. Tüketiciler fast food restoranlardan hızlı servis ve yemek kalitesi konusunda sırasıyla 3.98 ve 3.87 likert ölçeği ortalaması ile yüksek bir beklenti içinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The major purpose of this study was to investigate the consumption behaviours of households eating food away from home in İpekyolu town of Van Province. The sample size, which had the representation capability, was found as 96 consumers applying limited population sampling method with 90 % confidence intervals and 0.1 error percentage. The data, which belong to January and February months of 2015, were collected through questionnaires. Nearly ninety of consumers (89.58 %) made use of both traditional and fast food restaurants while 10.42 % of consumers preferred only fast food restaurants. Among the major reasons of consumers' preference of traditional restaurants were taste and nutrition value of meals (food), specially designed places and personnel sensitive to the consumers' factors. The major reasons for consumers' preference for fast food restaurants were proximity (conveniently located) and children request factors with 3.95 and 3.67 likert scale averages. The consumers were in high expectation in terms of fast service and quality meals with 3.98 and 3.87 likert scale averages.