Hafif ve orta derecede zihinsel engeli olan çocukların annelerinin yaşam kalitesinin incelenmesi kontrol grubu ile karşılaştırılarak yaşam kalitesine etki eden faktörlerin belirlenmesi
Assesment of the quality of life in mothers of children with mild or moderate mental retardation and analysis of the factors affecting the quality of life by comparing with control group
  1. Tez No: 417229
  2. Yazar: SEDA BEĞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DUDU TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, yaşam kalitesi, zeka geriliği, Mental retardation, mother, quality of life
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Hafif ve Orta Derecede Zihinsel Engeli Olan Çocukların Annelerinin Yaşam Kalitesinin İncelenmesi Kontrol Grubu ile Karşılaştırılarak Yaşam Kalitesine Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi Araştırmanın temel amacı hafif derecede ve orta derece zihinsel engeli olan çocukların annelerinin yaşam kalitelerini değerlendirmek ve yaşam kalitesine etki eden faktörleri belirlemektir. Çalışma, 6-16 yaş arasında, hafif derecede zihinsel engelli 52 çocuk, orta derecede zihinsel engelli 54 çocuk, sağlıklı 33 çocuk olmak üzere toplam 139 çocuğun annelerini kapsamaktadır. Çocuğun kendisinde zihinsel engele ek olarak bir engel/ kronik hastalık durumu olması, ailede birinci derece yakınlarda (anne, baba, kardeş) kronik bir hastalık veya engel olması durumunda anneler çalışma grubuna dahil edilmemiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Sosyodemografik Form, Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-R) ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Versiyonu kullanılmıştır. Bu çalışmada zihinsel engelli çocukların (Hafif MR ve Orta MR) annelerinin yaşam kalitesine ilişkin incelemelerde hem Hafif MR hem de Orta MR tanılı çocuğa sahip annelerin yaşam kalitelerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde düşük olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte Hafif MR çocuğu olan ve Orta MR çocuğu olan annelerin yaşam kalitesi düzeyleri arasında istatistiksel düzeyde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Annelerin yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin, annenin öğrenim durumu, aylık gelir, ailedeki çocuk sayısı ve çocuğun yaşı olduğu bulunmuştur. Annenin çalışma durumu ve annenin yaşının ise annelerin yaşam kaliteleri üzerinde belirleyici olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Assesment of the Quality of Life in Mothers of Children with Mild or Moderate Mental Retardation and Analysis of the Factors Affecting the Quality of Life by Comparing with Control Group The main objective of this research is to assess the quality of life in the mothers of children with mild or moderate mental retardation, and to analyze the factors affecting the quality of life. The study consists of mothers of 139 children, 52 of which have mild mental retardation, 54 of which have moderate mental retardation, 33 of which are healthy. In the case that children have an additional retardation/chronic disease and that the first degree relatives (mother, father, and sibling) have chronic disease or retardation, the mothers of those children are not included in the study. Sociodemographic Form, Weschler Intelligence Scale for Children (WISC-R), and The World Health Organization Quality of Life WHOQL BREF have been used to collect data for the research. In this study, it has been observed that the scores of the mothers who have children with Mild MR and Moderate MR are significantly lower in comparison to the scores of the control group in the examinations with regard to the quality of life of the mothers. In addition to these findings, there is not any significant difference between the quality of life of the mothers having children with Mild MR and mothers having children with moderate MR. It has been indicated that the factors which affect the quality of life of the mothers are the education status of the mother, monthly income, the number of the children in the family and the age of the child. It has been shown that mothers' working status and age are not indicative factors in terms of the quality of life of mothers.