Psikiyatristlerin ve cinsel azınlıkların cinsel kimlik ve cinsel yönelim konusuna ilişkin değersel söylemleri
Ethical discourse of psychiatrists and sexual minorities about sexual identity and sexual orientation
  1. Tez No: 417246
  2. Yazar: ŞÜKRÜ KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEYYİRE YASEMİN YALIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoetik, Cinsel Azınlıklar, Cinsel Kimlik, Cinsel Yönelim, Psikiyatrist, Bioethics, Psychiatrist, Sexual Identity, Sexual Minorities, Sexual Orientation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Tez çalıĢması, cinsel azınlık grubunu oluĢturan bireylerin sağlık hizmetine eriĢimlerinde cinsiyet kimliği / cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri nedeniyle sorun yaĢadıkları varsayıma dayanılarak planlanmıĢtır. Bu tez çalıĢmasında, biyoetik disiplininin yöntem bilgisi çerçevesinde cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim ile ilgili değersel sorunların tıbbı ilgilendiren bir bölümü hakkında bilgi üretmek amaçlanmıĢtır. Bu amaç doğrultusunda, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimin ne‟liği ve ilgili kavramların açıklanmaya çalıĢılmıĢtır. Bu bağlamda tez kapsamında cinsellik konusunda tıbbın uygulama alanı içerisinde karĢı karĢıya kalınan etik sorunlar belirlenmiĢ ve çözümüne iliĢkin öneriler sunulmuĢtur. AraĢtırmanın genel amacı, aktivist eylemlerde bulunan eĢcinsel, biseksüel ve trans bireylerin değersel evreni ile cinsel azınlıkların tıbbi sorunlarıyla karĢılaĢan ruh sağlığı ve hastalıkları alanında görev alan psikiyatristlerin değersel evreni hakkında veri sağlanması ve elde edilen verilerin etik açısından değerlendirilmesidir. Bu çalıĢmada psikiyatristlerin ve aktivist LGBT bireylerin değersel evrenlerini anlamak, birbirlerini nasıl algıladıklarını saptamak hedeflenmiĢtir. AraĢtırma amacına ulaĢabilmek için niteliksel alan araĢtırması yürütülmüĢ, katılımcıların cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim konularına iliĢkin değersel söylemleri, hazırlanan soru formu üzerinden derinlemesine görüĢmeler yapılarak elde edilmiĢtir. Demografik bilgilerin de yer aldığı soru formunda deneyim, davranıĢ, bilgi ve duygu kategorileri oluĢturulmuĢ, her kategorinin altında birbirini destekleyen sorular hazırlanmıĢtır. Derinlemesine görüĢmelerden elde edilen veriler, tematik içerikli analiz yöntemi ile değerlendirilmiĢtir. Tez çalıĢmasında Türkiye‟nin farklı Ģehirlerinde yaĢayan 37 psikiyatrist ve 55 aktivist LGBT bireyle derinlemesine görüĢmeler yapılmıĢtır. GörüĢmelerde öne çıkan değersel söylemler, bağlam, ana tema ve alt temalara ayrılmıĢtır. Niteliksel araĢtırmanın saha çalıĢması tamamlandığında psikiyatristlerin ve aktivist LGBT bireylerin değersel evrenini anlamaya ve açıklamaya yardımcı olabilecek bazı önemli bilgiler elde edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Thesis study is planned by depending on a basic assumption that the individuals which form the sexual minority group have problems in their access to health services because of their sexual identity and sexual orientations. In this thesis study, it is aimed to produce information about a part of ethical discourse problems related with the sexual identity and sexual orientation within the framework of method information of bioethics discipline that concern medicine. In line with this goal, it is tried to explain what sexual identity and sexual orientation are and the related concepts. In this regard, within the scope of the thesis, ethical problems that have been come across within the application area of medicine about sexuality are determined and solution suggestions are introduced. Main aim of the research is providing data about the ethical discourse universe of homosexual, bisexual and transgender individuals that perform activist deeds and the ethical discourse universe of psychiatrists that carry out tasks in mental health and diseases field and that deal with the medical problems of sexual minorities, and assessment of the obtained data in terms of ethics. In this study it is aimed to understand the ethical discourse universes of psychiatrists and activist LGBT individuals and to determine how they perceive each other. In order to reach the research aim, qualitative field research has been carried out and the ethical discourses of the participants about sexual identity and sexual orientation subjects have been acquired by interviewing in depth over the questionnaire. In the questionnaire containing demographic information, experience, behavior, knowledge and emotion categories have been formed and under each category questions supporting each other have been prepared. Data acquired by interviewing in depth have been evaluated with thematic content analysis method. In the thesis study interviewing in depth has been made with 37 psychiatrists and 55 activist LGBT individuals inhabiting various cities of Turkey. Ethical discourses that came forward in the interviews have been separated into context, main theme and sub themes. When the field study of qualitative research has been completed, some important information that may help understand and explain the ethical discourse universe of psychiatrists and activist LGBT individuals have been acquired.