Gastroözofageal reflü hastalığı saptanan non-obez non-diyabetik erişkinlerde insülin direnci ve adiponektin düzeyi ilişkisi
The relationship between gastroesophageal reflux disease and insulin resistance and adiponectin levels in non-obese non-diabetic adults
- Tez No: 417329
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL BİNGÖL DEĞERTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Gastroözofageal reflü hastalığı, İnsülin direnci, Adiponektin, Gastroesophageal Reflux Disease, Insulin Resistance, Adiponectin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Gastroözofageal reflü hastalığı toplumda oldukça sık görülen önemli bir sağlık sorunudur. Metabolik sendrom bileşenleri, özellikle insülin direnci ve GÖRH arasındaki ilişki son yıllarda dikkati çekmektedir. İnsülin direncinin obeziteden bağımsız olarak GÖRH'de belirgin bir risk faktörü olduğu bilinmektedir. Obez olmayan bireylerde insülin direncinin GÖRH üzerindeki etkisinin salınan sitokinler sebebiyle olduğu düşünülmektedir. Obez bireylerde reflü sıklığı, GÖRH-IR ilişkisi çeşitli çalışmalarda gösterilmiş olup obez olmayan bireylerde bu ilişkiyi inceleyen kısıtlı sayıda çalışma mevcuttur. Çalışmamızın amacı non-obez non-diyabetik bireylerde GÖRH ile insulin direnci ve adiponektin düzeyi ilişkisini incelemektir. Çalışmamızda hasta grubuna GÖRH semptomu olan ve üst GIS endoskopisinde özofajit saptanan non-obez, non-diyabetik 150 olgu ve kontrol grubuna non-obez, non-diyabetik GÖRH semptomu olmayan 99 olgu olmak üzere toplamda 249 olgu dahil edildi. Yine GÖRH saptanan olgular arasından insülin direnci olan 33 olgu ve insülin direnci olmayan 50 olgu adiponektin araştırma grupları olarak belirlendi. Çalışmanın sonucunda: 1- Hasta ve kontrol grupları insülin direnci açısından karşılaştırıldığında HOMA-IR skoru GÖRH olan grupta istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p=0,01). 2- İnsülin direnci ile adiponektin düzeyleri arasında (p=0,41) istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. HOMA-IR skoru ve adiponektin düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek üzere korelasyon analizi yapıldı. Negatif yönde korelasyon olduğu fakat istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü. Çalışmamızın sonuçlarına göre, muhtemelen insülin direnci varlığı ve adiponektin düzeyinin azalmasına bağlı sitokin salınımı, GÖRH ve reflü özofajit patogenezinde rol oynamaktadır. Bu görüşler ışığında henüz obezite ya da diyabet gelişmeden reflü şikayeti ve insülin direnci olan kişilerde uygun diyet ve insülin duyarlaştırıcı tedaviler gündeme gelebilir. Öte yandan hipoadiponektineminin GÖRH üzerindeki etki mekanizması ve tedavideki olası yerinin daha iyi anlaşılabilmesi için yüksek vaka sayısı ile yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Gastroesophageal reflux disease is an important health problem with increasing prevalance in the population. The interaction between metabolic syndrom components, particularly insulin resistance and GERD has attracted much attention in recent years. Insulin resistance is known to be a significant risk factor for GERD independent of obesity. In non-obese individuals the effect of insulin resistance on GERD is thought to be due to releasing cytokines. The incidence of reflux and the relationship between GERD and IR in obese individuals has been shown in several studies, however in non-obese individuals, limited number of studies that evaluate this relationship are available. The aim of our study was to investigate the relationship between gastroesophageal reflux disease and insulin resistance and adiponectin levels in non-obese non-diabetic individuals. A total of 249 non-obese and non-diabetic individuals were enrolled in the study; including 150 with GERD symptoms and esophagitis in the upper gastrointestinal endoscopy in the patient group and 99 with no symptoms of GERD in the control group. Also, among patients with GERD, 33 patients with insulin resistance and 50 patients without insulin resistance were identified as adiponectin research groups. As a result of this study; 1- As the patient and control groups were compared in terms of insulin resistance, HOMA-IR score was statistically higher in the GERD group (p=0,01). 2- There were no statistically significant association between insulin resistance and adiponectin levels (p = 0.41). A correlation analysis was made to assess the association between HOMA-IR score and adiponectin levels. It was negatively correlated but showed no statistically significant difference. According to the results of our study, probably releasing cytokines due to the presence of insulin resistance and decreased levels of adiponectin plays a role in the pathogenesis of GERD and reflux esophagitis. Therefore; before development of obesity and diabetes, diet and insulin-sensitizing therapies may be considered in patients with reflux complaints and insulin resistance. On the other hand, further comprehensive studies are required to understand the mechanisms leading to association between hypoadiponectinemia and GERD and the potential role of adiponectin in treatment.