Erken yenidoğan sarılıklarında idrar yolu enfeksiyonlarının etiyolojideki yeri
The role of urinary tract infections in the etiology of early neonatal jaundice
  1. Tez No: 417330
  2. Yazar: MURAT ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÜMİT SARICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperbilirubinemi, idrar yolu enfeksiyonu, yenidoğan, Hyperbilirubinemia, urinary tract infection, newborn
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Etiyolojide diğer faktörlerin dışlandığı idiyopatik ve sebebi açıklanamayan, erken (≤10 gün) yenidoğan sarılıklarında idrar yolu enfeksiyonunun etiyolojik rolünün, sıklığının, demografik özelliklerinin, üriner sistem anormallikleri ile ilişkisinin ve tedaviye cevap özelliklerinin prospektif bir şekilde incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Yenidoğan hiperbilirubinemisinin diğer tüm etiyolojik nedenleri dışlanmış erken yenidoğan sarılıklı 64 olguda mesane kateterizasyonu ile mikroskobik inceleme ve bakteriyolojik (kültür) değerlendirmeler için idrar örnekleri alındı. İdrar örnekleri standart kantitatif kültüre gönderildi ve kültür vasatında 10000 cfu/ml ve üzeri sayıda tek tip patojen izole edilmesi idrar yolu enfeksiyonu olarak kabul edildi. İdrar kültüründe üreme olan sarılıklı yenidoğanlar Grup I, idrar kültüründe üreme olmayan sarılıklı olgular Grup II olarak tanımlandı. Çalışma grubunun tümünde idrar yolu enfeksiyonu sıklığı araştırıldı ve iki grup demografik, laboratuvar verileri ve tedaviye cevap özellikleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma grubunun tümünde idrar yolu enfeksiyonu sıklığı %12.5 olarak bulundu. Serum total ve direkt bilirubin düzeyleri ile fototerapinin 24. saatindeki serum total bilirubin düzeyleri Grup I'de Grup II'ye göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşturacak şekilde daha yüksek olarak bulundu (Sırasıyla p=0.026, p=0.011 ve p=0.003). Grup II'de fototerapinin 24. saati sonunda % olarak hesaplanan serum total bilirubinde azalmanın, Grup I'e göre istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha yüksek olduğu saptandı (p=0.023). Sonuç: Ciddi ve sebebi açıklanamayan hiperbilirubinemisi olan yenidoğanlarda sarılık etiyolojisinde idrar yolu enfeksiyonunun araştırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu araştırmasının sadece uzamış (≥15 gün) veya konjuge hiperbilirubinemili yenidoğanlarda değil, aynı zamanda erken (≤7-10 gün) yenidoğan sarılıklı olgularda da evaluasyon şemasında rutin olarak yer alması düşünülebilir. Hiperbilirubinemi tedavisi esnasında fototerapiye yeterli yanıt alınamayan veya tedavi süresi uzayan olgularda etiyolojide idrar yolu enfeksiyonunun sorumlu olabileceği akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Etiological role, frequency and demographic characteristics of urinary tract infections, and their relationship with urinary tract abnormalities and characteristics associated with response to therapy were aimed to prospectively investigate in cases of early (≤10 days), idiopathic and unexplained neonatal jaundice in whom all other causes of neonatal hyperbilirubinemia were excluded. Materials and Methods: Urine samples for microscobic and bacteriologic (culture) examination were obtained with bladder catheterization from 64 newborns with early neonatal jaundice in whom all other etiological factors were excluded. Urine samples were sent to laboratory for standard quantitative culture, and grow of one type of pathogen with a number of 10000 cfu/ml were considered as urinary tract infection. Newborns with a positive urine culture and with a negative urine culture were defined as Group I and Group II, respectively. The frequency of urinary tract infection was investigated in whole of the study group, and two groups were compared with respect to demographic characteristics, laboratory data and response to treatment. Results: The frequency of urinary tract infection in whole of the study group was 12.5%. Serum total and direct bilirubin levels and serum total bilirubin level at the 24th hour of the phototherapy were statistically significantly higher in Group I when compared to Group II (p=0.026, p=0.011 and p=0.003, respectively). Decrease in serum total bilirubin level at the 24th hour of phototherapy calculated as percent decrease was statistically significantly higher in Group II in comparison to Group I (p=0.023). Conclusion: It is concluded that urinary tract infection should be investigated in the etiologic evaluation of jaundice in newborns with significant and idiopathic hyperbilirubinemia. It is considered that search of urinary tract infection investigation should take place not only in the evaluation scheme of prolonged (≥15 days) or conjugated hyperbilirubinemia, but also in that of early (≤7-10 days) neonatal jaundice. The possibility of urinary tract infection should be considered in the etiology of hyperbilirubinemia in newborns who do not respond to phototherapy well or have a prolonged duration of phototherapy treatment.