Fare depresyon modelinde TREK1 ve TRPC3/6 iyon kanal inhibitörlerinin mikrorna ekspresyonları üzerine etkilerinin araştırılması
The investigation of the effects on microrna expressions of TREK1 and TRPC3/6 ion channel inhibitors in a mouse model of depression.
  1. Tez No: 417384
  2. Yazar: İLAY BURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT MOHAMMED ELYAS, PROF. DR. MEHMET EMİN ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, mikroRNA, TRPC3, TRPC6, TREK1, Norgestimate, Anandamide, Kronik Hafif Stres, Zorunlu Yüzme Testi, Depression, microRNA, TRPC3, TRPC6, TREK1, Norgestimate, Anandamide, Chronic Mild Stress, Forced Swimming Test
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Derin üzüntülü duygu durumu olarak tanımlanan depresyon yaygın görülen bir hastalıktır. Son yıllarda mikroRNA ve iyon kanallarındaki değişimlerin depresyona neden olabileceği belirtilmektedir. Çeşitli çalışmalarda miRNA'lar ile sinyal iletiminin önemli elemanları olan iyon kanalları arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Ancak iyon kanal aktivitelerindeki değişimlerin miRNA'ların sentezi üzerine etkileri bilinmemektedir. Çalışmamızda fare depresyon modelinde, beynin prefrontal korteks bölgesinde mikroRNA ekspresyonları ve TREK1 iyon kanal inhibitörü anandamide ve TRPC3/6 inhibitörü norgestimate'ın mikroRNA ekspresyonu üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada albino BALB/c ırkı fareler kullanıldı. Gruplar kontrol, sham, sertralin, anandamide, sertralin+anandamide, norgestimate ve sertralin +norgestimate olarak düzenlendi. Farelerde depresyon modeli kronik hafif stres protokolü ile oluşturuldu ve depresyon düzeyinin değerlendirilmesinde zorunlu yüzme testi kullanıldı. Çalışmada kullanılan inhibitörler 5mg/kg/gün dozunda sertralin ise 10mg/kg/gün dozunda verildi. Grupların total beyin dokularının serotonin seviyeleri ELİSA, miRNA ve iyon kanallarının ekspresyon düzeyleri ise RT-PCR ile değerlendirildi. Analizler sonucunda depresyonda (sham grubunda) miR-9-5p, miR-128-1- 5p, miR-382-5p'de anlamlı artış ve miR-16-5p, miR-129-5p, miR-219a-5p'de anlamlı azalma olduğu belirlendi. Çalışmamızda iyon kanal inhibitörlerinin miR- 16-5p, miR-30c-5p, miR-34a-5p, miR-128-1-5p, miR-132-3p, miR-139-5p, miR- 219a-5p ve miR-382-5p ekpresyonlarını anlamlı olarak arttırdığı bulundu. Sertralin+inhibitör uygulanan gruplarda ise miR-30c-5p, miR-34a-5p, miR-128-1- 5p, miR-129-5p, miR-132-3p, miR-139-5p, miR-219a-5p, miR-497-5p'de önemli bir artış olduğu görüldü. İnhibitörlerin özellikle sertralinle birlikte kullanıldığında ZYT'de antidepresif etkiye sahip olduğu belirlendi. Literatürle uyumlu olarak özellikle miR-9-5p ve miR-128-1-5p'deki artışın depresyon etyopatogenezinde önemli roller oynayabileceği düşünülmektedir. Anandamide ve norgestimate'ın ZYT'de antidepresif etkiye sahip olmaları bu inhibitörlerin sertraline ek olarak tedavide kullanılabileceğini göstermektedir. Çalışmamız iyon kanal inhibitörlerinin miRNA'lar üzerine etkilerinin anlaşılması ve yeni tedavi yöntemlerinin bulunmasına yönelik çalışmalara ışık tutması bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Depression which is defined as profound sad-soul feeling is a common disease. In recent years, it is mentioned that alteration of microRNAs and ion cahnnels can cause to depression. Association between miRNAs and ion channels that are important molecules in signal transduction pathway has been shown by many studies. However, the effects on synthesis miRNAs of changes in ion channel activities are unknown. In our study, we aimed to investigation of effects on miRNA expression of norgestimate, inhibitor of TRPC3/6 ion channel and anandamide, inhibitor of TREK1 ion channel and miRNA expression in prefrontal cortex region of brain in mouse model of depression. In this study, strains of albino BALB/c mice were used. Groups as sham, sertralin, anandamide, sertralin+anandamide, norgestimate and sertralin+norgestimate were organized. Depression model in mice was created with chronic mild stress protocol and forced swim test was used to assess level of depression. Inhibitors used in this study 5mg/kg/day were given and also sertralin 10mg/kg/day was given. Serotonin was measeured from total tissues of brain in all groups by ELISA tool. miRNA and ion channel expression were quantified by RTPCR. Statistical analysis showed that a significant increase was determined in miR-9-5p, miR-128-1-5p, miR-382-5p, while a signifcant decrease was determined in miR-16-5p, miR-129-5p, miR-219a-5p in depression (in sham group). It was found that ion channel inhibitors led to significantly increase in expression of miR- 16-5p, miR-30, miR-34, miR-128-1-5p, miR-132-3p, miR-139-5p, miR-219a-5p and miR-382-5p in depression. It is also demonstrated that miR-30c-5p, miR-34a-5p, miR-128-1-5p, miR-129-5p, miR-132-3p, miR-139-5p, miR-219a-5p, miR-497-5p was a significant increase in the groups treated sertralin+inhibitor. It has been determined to have effect of antidepressant at FST when the combination of especially sertralin and ion channel inhibitors was used. Consistent with the literature, increase in particularly miR-9-5p and miR- 125-1-5p is thought to be taken important roles in depression etiopathogenesis. Since anandamide and norgestimate have antidepressive effect in FST, both of them can be used in treatment of depression in addition to sertraline. Our study is important since it contributes to understanding of their effects on miRNAs of ion channels and elucidates to find novel treatments of depression.