Kadın bireylerde obezite ve egzersizin periodontal parametreler üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of obesity and exercise on periodontal parameters in women subjects
- Tez No: 417440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA GÜZELDEMİR AKÇAKANAT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adipokin, Diş eti oluğu sıvısı, Serum, Tükürük, Obezite, Adipokine, Gingival crevicular fluid, Serum, Saliva, Obesity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Obez bireylerde adipokinlerin periodontal hastalık patogenezinde rol oynayabileceği, periodontal hastalığın da vücuttaki enflamatuvar parametreleri değiştirerek, var olan sistemik hastalığı şiddetlendirebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, obez kadınlarda 12 haftalık düzenli aerobik egzersizin, klinik periodontal durum ile, serum, tükürük ve diş eti oluğu sıvısı adipokin (interlökin-1β, tümör nekroz faktörü-α, leptin, rezistin ve adiponektin) düzeyleri arasındaki ilişki üzerine etkisini değerlendirmekti. Bu çalışmaya, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi aerobik egzersiz programlarına başvuran 25 gingivitis, 14 kronik periodontitis hastası, toplam 39 obez kadın birey dâhil edildi. Çalışmaya katılan tüm bireylerden egzersizlere başlamadan önce ve 12 haftalık aerobik egzersiz programını tamamladıktan sonra, somatotip-motorsal testler uygulanıp, tüm klinik periodontal parametreler kaydedildikten sonra, serum, diş eti oluğu sıvısı ve tükürük örnekleri toplandı. Elde edilen biyolojik örneklerde adipokinlerin başlangıca göre değişimleri değerlendirildi. Egzersiz programı sonrasında, her iki grupta vücut kütle indeksinde anlamlı azalma, maksimum oksijen kullanımında anlamlı artış saptandı. Gingivitis grubunun, sırt-bacak kuvvetinde anlamlı artış, kronik periodontitis grubunun, cep derinliği ve klinik ataçman kaybında anlamlı iyileşme olduğu görüldü. Biyokimyasal parametrelerde ise, kronik periodontitis grubunun, serum ve diş eti oluğu sıvısı leptin değerlerinde anlamlı azalma, diş eti oluğu sıvısı tümör nekroz faktörü-α ve rezistin değerlerinde anlamlı artış gözlendi. Gingivitis grubunda ise, serum tümör nekroz faktörü-α ve leptin değerlerinde anlamlı azalma, serum rezistin değerinde ve diş eti oluğu sıvısı tümör nekroz faktörü-α, leptin, rezistin ve adiponektin değerlerinde anlamlı artış görüldü. Bu çalışma,12 haftalık aerobik egzersiz programının, farklı periodontal hastalıklara sahip obez kadınların, periodontal ve sistemik durumunu klinik ve biyokimyasal açıdan farklı etkilediğini göstermiştir. Dolayısı ile elde edilen bu sonuçlar, obezite, egzersiz ve periodontal hastalıklar arasında ilişki olduğunu düşündürmektedir. Egzersizin, periodontal hastalığı olan obez bireylerde klinik ve biyokimyasal etkisini açıklayabilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
It is thought that adipokines may play a role on periodontal disease pathogenesis in obese subjects; periodontal disease may also aggravate the existing systemic disease by changing the inflammatory parameters in the body. The aim of this study was to evaluate the effect of 12-week regular aerobic exercise in obese women on the relation between clinical periodontal condition and serum, saliva and gingival crevicular fluid adipokine (interleukin-1β, tumor necrosis factor-α, leptin, resistin and adiponectin) levels. A total of 39 obese women; 25 patients with gingivitis and 14 patients with periodontitis who applied to the aerobic exercise programmes of Kocaeli Metropolitan Municipality were included into the study. After somatotype-motoric tests were done and all clinical periodontal parameters were recorded; serum, gingival crevicular fluid and saliva samples were collected from all the subjects who participated into the study both before they started the exercises and after completing the 12-week aerobic exercise programme. Within the obtained biological samples, the changes of adipokines compared to baseline were evaluated. After the exercise programme, a significant decrease in body mass index and a significant increase in maximum oxygen uptake were detected in both of the groups. Within gingivitis group, a significant increase in back-leg strength; within chronic periodontitis group, a significant healing in pocket depth and clinical attachment loss were observed. On the other hand, in biochemical parameters; within chronic periodontitis group, significant decrease in serum and gingival crevicular fluid leptin values, significant increase in gingival crevicular fluid tumor necrosis factor-α and resistin values were observed. Otherwise, within the gingivitis group; a significant decrease in serum tumor necrosis factor-α and leptin values, a significant increase in serum resistin value and gingival crevicular fluid tumor necrosis factor-α, leptin, resistin and adiponectin values were observed. This study has shown that 12-week aerobic exercise programme has different impacts in terms of clinical and biochemical aspects on the periodontal and systematic conditions of obese women who have different periodontal diseases. Therefore, the obtained results may give rise to the thought that there is a relationship among obesity, exercise, and periodontal diseases. More research is needed in order to explain clinical and biochemical effect of exercise on obese subjects who have periodontal disease.