Kritik hasta çocuklarda D vitamini eksikliğinin sıklığı ve prognozla ilişkisi
The prevalence of vitamin D deficiency in critically ill children and its association with the prognosis
  1. Tez No: 417481
  2. Yazar: HALİT ÇİĞDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. NAZİK YENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin D, kritik hasta, çocuk, mortalite, PRISM III skoru Halit ÇİĞDEM, Uzmanlık Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Samsun, Ocak-2016, Vitamin D, critically ill, child, mortality, PRISM III score. Halit ÇİĞDEM, Expertation Thesis Ondokuz Mayıs University - Samsun, January-2016
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı kritik hasta çocuklarda çocuk yoğun bakım ünitesine yatış anında D vitamini eksikliği sıklığını ve eksikliğin hastalık tipi, şiddeti ve prognozla ilişkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesine 1 Haziran 2014 ile 30 Eylül 2015 tarihleri arasında yatırılan tüm hastalar geriye dönük olarak taranarak, yatışının ilk 24 saatinde kan D vitamini düzeyi bakılan 205 hasta dahil edildi. Bulgular: Kritik hastalığı nedeniyle çocuk yoğun bakım ünitesinde izlenen 205 hastada ortalama 25 hidroksivitamin D3 seviyesini 19,9±11,8 ng/dl bulduk. Hastalarımızda D vitamini eksikliği sıklığı %58,5 olup 2 yaş üstündeki hastalarımızda bu sıklık (%76,7) çok daha yüksekti. Yaştaki her 1 aylık artışın 25 hidroksivitamin D3 seviyelerinde 0,353 ng/mL azalmaya neden olduğunu tespit ettik. Hastaların D vitamini düzeyi üzerine belirleyici etkide bulunan bağımsız faktörler yaş ve kış mevsimi idi. D vitamini eksikliği ile vazopressör ihtiyacı arasında anlamlı ilişki vardı. D vitamini eksikliği ile yatış tanısı, mekanik ventilatör ihtiyacı, sepsis sıklığı, altta yatan kronik hastalık varlığı, pediatrik mortalite risk skoru (PRISM-III), çocuk yoğun bakım yatış süresi ve mortalite arasında anlamlı ilişki tespit etmedik. Sonuç: Sonuç olarak D vitamini eksikliği çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan kritik hastalığı olan çocuklarda oldukça sık görülmekteydi. Hastalarımızın yaşı arttıkça D vitamini eksikliği görülme sıklığı artıyordu. D vitamini eksikliği ile vazopressör ihtiyacı ilişkili iken hastalık şiddeti ve prognoza ait parametrelerle D vitamini eksikliği arasında bir ilişki yoktu.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the prevalence of vitamin D deficiency and its relation with the type and severity of disease and prognosis in critically ill children hospitalized in pediatric intensive care unit. Material and Methods: All the patients hospitalized in Pediatric Intensive Care Unit of Ondokuz Mayıs University, Medical Faculty, between June 1, 2014 and September 30, 2015 were retrospectively examined and 205 patients whose blood 25 hydroxyvitamin D3 levels were studied within the first 24 hours were included. Findings: The mean 25 hydroxyvitamin D3 level of 205 patients who were followed in the pediatric intensive care unit due to critical illness was 19.9 ± 11,8ng / dL. The prevalence of vitamin D deficiency in our patients was 58.5% and this ratio was higher in patients over 2 years of age (76.7%). It was also determined that 1-month increase in the age corresponds with decrease of 0.353 ng / ml in 25 hydroxyvitamin D3 levels. Patient's age and winter season were found to be the independent factors affecting the level of vitamin D. The relationship between vitamin D deficiency and vasopressor need was significant. On the other hand, no significant association was detected between vitamin D deficiency and the diagnosis on admission, mechanical ventilator need, the prevalence of sepsis, underlying chronic disease, pediatric risk of mortality score (PRISM-III), length of pediatric intensive care unit stay, and mortality. Conclusion: Vitamin D deficiency was more common in critically ill children hospitalized in pediatric intensive care unit. As the age of the patients increases, the prevalence of vitamin D deficiency also increases. While vitamin D deficiency was found to be associated with vasopressor need, no relationship was found between vitamin D deficiency and the severity of disease and parameters of the prognosis.