Acil servise karın ağrısı nedeni ile başvuran gebelerin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 417480
  2. Yazar: ESRA TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HIZIR UFUK AKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Karın ağrısı, Akut karın, Gebe, Tanı, Tedavi, Acil Servis, Pregnant, Stomach ache, Acute abdomen, Diagnosis, Treatment, Emergency Care
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu geriye dönük çalışmada, Samsun ili ve çevresinden bir üniversite hastanesi acil servisine karın ağrısı nedeni ile başvuran 200 gebenin demografik, klinik, laboratuvar ve görüntüleme yöntemi özelliklerini belirleyip, tanı ve tedavi yöntemlerini saptayarak hasta yönetimi ve bu alanda yapılan araştırmalara ve güncel literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne 1 Ocak 2012 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında karın ağrısı nedeni ile başvuran gebelerin kayıtlarının geriye dönük olarak incelenmesi ile yapıldı. Çalışmaya dahil edilen gebelere ait bilgilere, hastane otomasyon sistemi aracılığı ile ulaşıldı. Elde edilen veriler çalışma formuna kayıt edildi. Veriler IBM Statistical Package For The Social Scienses (SPSS) V.23 paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışma grubumuzda yer alan gebelerin yaş ortalaması 27.1± 5.9 idi. Gebelerin 62 (%31)'sinin acil servise direkt başvurduğu, 138 (%69)'inin ise sevk edilerek geldiği tespit edildi. En sık saptanan eşlik eden şikayet bulantı ve kusma (n=135, %67.5) idi. En sık saptanan fizik muayene bulgusu karında yaygın hassasiyet (n=42, %21) idi. En sık konulan tanılar sırası ile; nonspesifik karın ağrısı (n=34, %17), İdrar yolu enfeksiyonu (n=29, %14.6) ve renal ektazi (n=22, %11.1) idi. İdrar yolu enfeksiyonu (%41.4) ve renal ektazi (%59.1) tanılarının en sık üçüncü trimesterde konulduğu tespit edildi. Çalışma grubumuzdaki tüm gebelere ultrasonografi yapıldığı, hiçbir gebeye direkt grafi ya da bilgisayarlı tomografi çekilmediği belirlenirken, 10 (%5) gebeye ise manyetik rezonans görüntüleme yapıldığı tespit edildi. En sık saptanan ultrasonografik patoloji renal ektazi (n=34, %17) idi. Sonuç: Çalışmamız karın ağrılı gebelerin acil servis başvuruları içindeki sıklığı, kliniği, tanı ve tedavisi ile ilgili verileri ortaya koymaktadır. Gebelerde en sık saptanan cerrahi patoloji akut apandisit olup akut apandisit tanısının en sık ikinci trimesterde konulduğu belirlendi. Ultrasonografi ile akut apandisit tanısı konulan gebelerin tamamına acil cerrahi operasyon uygulandığı, acil cerrahi operasyon uygulanan gebelerin ise %90'ının başka bir sağlık kuruluşundan sevk sonucu acil servise başvurduğu belirlendi. Acil servise karın ağrısı nedeni ile başvuran gebelerin erken tanı ve tedavisi hem fetüs hem de anne hayatı için son derece önemlidir. Tanı için yapılacak olan işlem ve girişimler fetal irritasyon ve strese neden olabileceğinden tetkikler dikkatle gözden geçirilerek planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: In this retrospective study we have aimed to specify the clinical, laboratory and imaging aspects of 200 pregnant women from the city Samsun and its districts referred to the emergency care of a university hospital with stomach ache, to determine methods of diagnosis and treatment and to contribute to patient management and to the studies and current literature in this field. Equipment and Method: This study was carried out by retrospectively examining the records of the pregnant women referred to the Ondokuz Mayıs University Medical School Emergency Care between 1 January 2012 and 31 December 2014 with stomach ache. The information on the pregnant women included in the study was obtained through the hospital automation system. The data obtained was recorded in the study form. The data was analyzed with the IBM Statistical Package For the Social Sciences (SPSS) V.23 package program. Findings: The average age of the pregnant women in our study group was 27.1± 5.9. It was determined that 62 (%31) of the pregnant women applied to the emergency care directly, 138 (%69) were referred there. The most frequently accompanying complaint was nausea and throwing up (n=135, %67.5). The most frequently specified physical examination finding was prominent sensitivity in the stomach (n=42, %21). The most frequent diagnoses were, respectively; non-specific stomach ache (n=34, %17), urinary tract infection (n=29, %14.6) and renal ectasia (n=22, %11.1). It was specified that diagnoses of urinary tract infection (%41.4) and renal ectasia (%59.1) were made most frequently in the third trimester. While it was specified that all the pregnant cases in our study group had had ultrasonography and none had direct graphy or computerized tomography, 10 (%5) pregnant cases had had magnetic resonance imaging. The most frequently specified ultrasonographic pathology was renal ectasia (n=34, %17). Result: Our study puts forward the data on the frequency, clinic, diagnosis and treatment of the pregnant cases with stomach ache in emergency care referrals. The most frequently determined surgical pathology at the cases was acute appendicitis and it was specified that diagnosis of acute appendicitis was made most frequently in the second trimester. It was specified that all pregnant cases with diagnosis of acute appendicitis through ultrasonography underwent urgent surgical operation, and that 90% of the pregnant cases that underwent urgent surgical operation were referred to the emergency care from another health institution. Early diagnosis and treatment of pregnant cases referring to the emergency care with stomach ache is very important both for the fetus and also for the mother. As the procedures for diagnosis can cause fetal irritation and stress, examinations should be planned and reviewed very carefully.