Abdurrahman el-Câmî'nin Şerhu'r-Risâleti'l-Vaz'iyye adlı eserinin edisyon kritiği
The critical edition of Abdurrahman al-Jâmi's work called Sharhu'r- Risâlati'l-Vad'iyya (شرح الرسالة الوضعية لعبد الرحمن الجامي -تحقيق ودراسة- آيهان جان)
- Tez No: 417516
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İCLAL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: el-Câmî, el-Îcî, Vaz, Lafız, Anlam, er-Risale, Şerh, al-Jâmî, al-Îjî, Vad, Wording, Meaning, ar-Risâla, Gloss
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Nureddin Abdurrahman el-Câmî, hayatı boyunca bilgi elde etmenin yollarını aramıştır. İlim için birçok yolculuklara çıkmıştır. el-Câmî gerek Arap dünyasına hitap eden, gerekse Fars dünyasına hitap eden birçok eser kaleme almıştır. Bu eserlerinden biri de tezimizin konusunu teşkil eden Şerhu'r-Risâleti'l-Vaz'iyye adlı eseridir. el-Câmî bu eseri Abdurrahman el-Îcî'nin er-Risâletü'l-Vaz'iyye adlı eserine şerh olarak yazmıştır. Bu eser, lafız-anlam ilişkisini inceleyen vaz' ilmini konu edinir. el-Câmî'nin bu şerhinin, kendisine aidiyeti noktasında herhangi bir sıkıntı yoktur. Bu şerh el-Îcî'nin er-Risâletü'l-Vaz'iyye adlı eseri üzerine yazılmış ilk şerhlerden olup yöntem olarak kendinden önce yazılmış Ebu'l-Kasım el-Leysî es-Semerkandî'nin şerhinden çokça faydalanılmıştır. Şerhin üslubu daha önce vaz' ilmiyle karşılaşmamış okuyuculara ağır gelebilir. Bu bağlamda bu eserin iyi anlaşılması için tezimizin birinci bölümünde vaz' ilmiyle ilgili temel bilgiler vermeye çalıştık. Ayrıca Arapça kısmında da açıklayıcı unsurlar içeren dipnotlar kullandık.
Özet (Çeviri)
Nureddin Abdurrahman al-Jami tried to think of ways to get information throughout his life. He went on many journeys for knowledge. al-Jami wrote many works addressing both Arab and Persian world. One of his these works, which constitutes the subject of our thesis, is his work called Şerhu'r- Risâleti'l-Vaz'iyye. al-Jami wrote this work as a gloss of the work called er-Risaletü'l-Vaz'iyye of Abdurrahman al-İji. This work centres on wad' discipline examining the relation between wording-meaning. This gloss of al-jami has no problem related to the belonging to him. This gloss is one of the first glosses written about the work called Risaletü'l-Vaz'iyye of al-İci and benefitted largely from Ebul Kasım al-Leysi es-Semerkandi's gloss written before it in terms of method. The genre of the gloss can be difficult for the readers who have not met the wad' discipline before. In this sense, we have tried to give basic information about wad' discipline in the first part of my thesis for the better understanding of this work. In addition, we have used explanatory footnotes including explanatory elements in Arabic part.