Farklı eğitsel arayüzler kullanılarak hazırlanan bilgisayar destekli öğretim yazılımlarının öğrencilerin akademik başarılarına, motivasyonlarına, derse ilgilerine, bilgisayar destekli öğretimi değerlendirmelerine ve bilişsel yüklerine etkisi
The effect of computer-aided instruction software prepared by using different pedagogical agents to students' academic achievements, motivations, interests in their courses, judgements about their computer-aided instruction and cognitive loads
  1. Tez No: 417586
  2. Yazar: SERKAN DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DOĞANAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel arayüz, eğitsel ajan, motivasyon, derse ilgi, etkileşim, Pedagogical agent, educational agent, motivation, course interest, interaction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Araştırmanın ana amacı, bigisayar destekli öğretim yazılımlarında eğitsel arayüz tür ve şekillerinin incelenmesidir. Bu ana amaç doğrultusunda öncelikle süregelen öğretimin, eğitsel arayüze sahip olmayan öğretim yazılımı ile yapılan bilgisayar destekli öğretimin (BDÖ), sabit bir eğitsel arayüz türüne sahip öğretim yazılımı ile yapılan BDÖ'nün ve tercihe dayalı çoklu eğitsel arayüze sahip öğretim yazılımı ile yapılan BDÖ'nün öğrencilerin BDÖ değerlendirmelerine, akademik ders başarılarına, motivasyonlarına, derse ilgilerine, bilişsel yüklerine etkisi ve eğitsel arayüz tercihleri incelenmiştir. Araştırma konusu, uluslararası alanda birçok kere çalışılmış olmasına rağmen ulusal alanda nadir çalışılması nedeniyle, bu çalışma özgün bir çalışma olarak görülmekte ve alana ciddi katkılarının olacağı düşünülmektedir. Araştırma, 2014-2015 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Adana ilindeki biri pilot çalışma olmak üzere dört okulda yürütülmüştür. Araştırmada değişkenler incelenmesinin yanısıra birden fazla ölçeğin uyarlaması da yapılmıştır. Bu bağlamda ana çalışmaya 347 öğrenci katılmış olup, toplamda 1776 öğrenciye ait veriler, araştırmada kullanılmıştır. Araştırmada yaygın nicel istatistiki analizleri kullanıldığı gibi, herbir değişken için Hedges' g etki büyüklüğü de hesaplanarak bulguların daha net anlaşılması sağlanmıştır. Araştırmada farklı bulgular elde edilmesine rağmen çalışmanın genelinde eğitsel arayüze sahip BDÖ yazılımları ile yapılan öğretimin değişkenler açısından oldukça yararlı olduğu, anlamlı bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to explore the impacts of pedagogical agents in computer-aided software. In this respect, the effects of computer-aided instruction with instructional software that has a) no pedagogical agent, b) a fixed pedagogical agent, c) choice-based multi pedagogical agent on students' judgements about computer-aided instruction, academic achievements, motivations, interests in the course, their cognitive loads and interface preferences were investigated. Due to the scarcity of the studies focusing on the role of pedagogical agents, the present study attempts to provide original results and contribute a lot to this field. The study was conducted at one school for the piloting and at three schools for the main study during the second semester of 2014-2015 academic year. The main study included 347 students and the whole study used the data from 1776 students.In addition to examining the variables, the researcher adapted more than one scale. To analyze the quantitative data, common statistical analyses were utilized including Hedges' g to calculate the effect size. Results indicated that computer-aided instruction with pedagogical agent was found to be beneficial and statistically efficient in terms of other variables.