Effects of focused instruction on the use of stance verbs in academic papers of ELT ma studentsYazar duruşuna odaklanmış bir öğretimin İngiliz dili eğitimi yüksek lisans öğrencilerinin akademik yazıları üzerindeki etkileri
Yazar duruşuna odaklanmış bir öğretimin İngiliz dili eğitimi yüksek lisans öğrencilerinin akademik yazıları üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 417600
  2. Yazar: RÜŞTÜ AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: BAWE, akademik yazım, derlem bilim, dilbilim, yazar duruşu, BAWE, academic writing, corpus, linguistics, authorial stance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Derlem bilim son bir kaç on yılda ikinci dil edinimi araştırmacıları arasında oldukça yaygınlaşmış ve İngilizcenin ikici/yabancı dil olarak eğitimi uygulamalarını etkilemiştir. Derlem bilimin bir alt dalı olan sayısal öğrenci derlemi İngilizcenin ikinci/yabancı dil olarak eğitiminde sıkça kullanılmaktadır. Bu çalışmanın ilk kısmında Ağçam'ın (2014), Türkçe konuşan akademisyenler tarafından yazılmış 48 doktora tezinden derlediği ve Türk Akademik İngilizce Derlemi (TACE) (Ağçam, 2014) diye adlandırdığı derlem incelenmiş ve İngiliz Akademik Yazım İngilizcesi (BAWE) derlemi ile karşılaştırılmıştır. WordSmith Tools yazılımı yazar duruşu fiillerinin sıklığını saymak için kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmı eğitim uygulamalarını içermektedir. Çalışmanın ikinci kısmında yazar duruşu fiillerinin sınıfta açıktan öğretilmesinin öğrencilerin yazar duruşu farkındalıklarını arttırıp attırmadığını araştırmak için 5 yazar duruşu farkındalığını arttırma alıştırması bulunmaktadır. Çalışmadaki bulgular gösteriyor ki; Türk akademik yazarlar, İngiliz akademik yazarlardan daha fazla sayıda yazar duruşu ifade eden fiil kullanmış ancak Türk yazarlar İngiliz yazarlardan daha az türde yazar duruşu fiili kullanmışlardır. Bulgular İngiliz yazarlar tarafından kullanılmayan yazar duruşu fiillerinin Türk yazarlar tarafından da kullanılmadığını gösteriyor. Yazar duruşu farkındalığını arttırma alıştırmalarından sonra öğrenciler seçtikleri bir makaledeki yazar duruşu fiillerini seçmekle kalmamış, aynı zamanda yazar duruşu fiillerini tam olarak kavramış ve bu fiillerin kullanımının potansiyelinin farkına varmıştır.
Özet (Çeviri)
Corpus linguistics has become very common among the SLA researchers and has influenced ESL/EFL education over the past few decades. Computer learner corpora, a sub-division of corpus linguistics, have been used quite often in ESL/EFL studies. In the first part of the study, usage of stance verbs in a corpus of 48 doctoral dissertations written by Turkish-speaking Academic Authors of English (TAEs) which was collected by Ağçam (2014), named TACE (Ağçam, 2014) (Turkish Academic Corpus of English), were investigated and the findings were compared against The British Academic Written English (BAWE) corpus. WordSmith Tools software was used to count the frequencies of the stance verbs. The second part of the study incorporated educational practices. In the second part of the study there were 5 authorial stance awareness raising activity sessions to investigate that whether explicit training of stance verbs in class raises the“stance awareness of the trainees”or not. Findings in the study show that Turkish academic writers used more stance verbs than British academic writers, but English academic writers used more stance verb types. The findings of this study also show that generally verbs that were not used by the British writers were not used by the Turkish writers either. After the stance awareness activities students were able to identify the stance verbs in the paper they chose. Furthermore, students not only classified the verbs as they were taught in the first stance awareness raising activity session, but also gained a grasp of authorial stance verbs and they were aware of the potency of the usage of those verbs.