Sermaye kontrollerinin etkinliği: Yükselen piyasalar deneyimi
The effectiveness of capital controls: The experience of emerging markets
- Tez No: 417607
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sermaye akımları, sermaye kontrolleri, olay inceleme yaklaşımı, Capital flows, capital controls, event study approach
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma sermaye kontrollerinin etkinliğini sınamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada sermaye kontrollerinin etkinliği olay inceleme yaklaşımı ile analiz edilmektedir. Olay inceleme yaklaşımında, sermaye kontrolleri etkinliğinin belirlenen değişkenler açısından analizi; olay öncesi ve olay sonrası olmak üzere iki tanımlanmış döneme ait verilerin ortalamalarının karşılaştırılmasına dayanmaktadır. Bu bağlamda çift örnekli ortalama testi ile olay öncesini ve olay sonrasını kapsayan ikişer yıllık çeyrek dönemlik veriler kullanılarak belirtilen dönemler arasında ortalamalar açısından istatistiksel olarak anlamlı bir değişimin olup olmadığı analiz edilmektedir. Çalışma kapsamında yükselen piyasalardan Brezilya, Kolombiya, Rusya, Tayland, Filipinler ve Endonezya'nın 2006Q1-2012Q4 periyodunda uyguladıkları sermaye kontrollerinin etkinliği; net sermaye girişleri, reel efektif döviz kuru ve cari işlemler dengesi değişkenleri açısından test edilmektedir. Olay inceleme yaklaşımı ile elde edilen bulgular, sermaye kontrollerinin; net sermaye girişlerini bütün durumlarda azaltamadığını, reel efektif döviz kuru üzerindeki baskıyı çoğu durumda azaltamadığı, cari işlemler dengesinin ortalamasını ise birkaç durumda etkilediğini göstermektedir. Çalışmadan elde edilen genel sonuçlar, araştırılan ülkeler için sermaye kontrolleriyle istenen amaçlara tam olarak ulaşılamadığı göstermektedir. Son olarak, etkin bir sermaye kontrolleri politikası için, küresel piyasa ajanlarının sermaye kontrollerine olan tepkilerinin doğru tahmin edilmesi ve bu temelde sermaye kontrollerinin iyi tasarlanması ve dikkatlice uygulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to test the effectiveness of capital controls. In this study the effectiveness of capital controls is analyzed by the event study approach. In the event study approach, the analysis of the effectiveness of capital controls is based on comparison of the pre-event and post-event data means in the terms of determined variables. In this context, by the matched sample test, including pre-event and post-event quarterly data of two years for each period is used in the terms of two determined periyods whether there is a statistically significant change in the means. For the application on emerging markets including Brazil, Colombia, Russia, Thailand, Indonesia and the Philippines, the quarterly data of 2006Q1-2012Q4 period is used. In this study, the effectiveness of capital controls is tested in the terms of net capital inflows, the real effective exchange rates and the current account balances variables. The findings obtained by the event study methodology show that capital controls do not curb the net capital inflows in all cases, do not reduce the real effective exchange rates pressures in most cases and have impact on the average of current account balances in a few cases. The overall results suggest that capital controls is not fully achieving the desired objectives for the investigated countries. Finally, for an effective capital controls policy, the responses of global market agents to the capital controls should be estimated correctly and the capital controls should be well-designed and implemented carefully on this basis.