The effects of semantic mapping strategy on learning performances of prep students: Digital vs paper-based
Anlamsal haritalama stratejisinin hazırlık sınıfı öğrencilerinin öğrenme performanslarına etkisi: Dijital ve geleneksel
  1. Tez No: 806292
  2. Yazar: BANU BİLİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE EDA ERCAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anlamsal haritalama stratejisi, dijital anlamsal haritalama, kâğıt tabanlı anlamsal haritalama, kelime öğrenme, dijital yerliler, Semantic mapping strategy, digital semantic mapping, paper-based semantic mapping, vocabulary learning, digital natives
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın amacı, anlamsal haritalama stratejisinin İngilizce kelime öğrenimi üzerindeki etkilerini dijital ve dijital olmayan yöntemler uygulayarak karşılaştırmaktır. Çalışmayı yürütmek için yarı deneysel bir araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmaya Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda okumakta olan mühendislik, uluslararası ilişkiler, turizm işletmeciliği ve uluslararası ticaret gibi çeşitli bölümlerde okuyacak 42 öğrenci katılmıştır. Katılımcılar iki deney grubu arasında eşit olarak paylaştırılmıştır. İki grupta yer alan öğrenciler iki farklı hazırlık sınıfında eşit şartlarda eğitim görmektedir. Deney grubu 1 tarafından dijital anlamsal haritalama kullanılırken, Deney grubu 2 tarafından kâğıt tabanlı anlamsal haritalama kullanılmıştır. Nicel veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ve düzenlenen bir ön test ve bir son test ile toplanmıştır. Uygulama süreci boyunca her iki gruba da aynı okuma materyalleri ve prosedürler uygulanmıştır. İstatistiksel çalışmanın sonuçları T-testi kullanılarak hesaplanmıştır. Uygulamanın ne kadar işe yaradığını görmek için ön testlerden ve son testlerden alınan puanlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca, daha fazla veri toplamak için yapılandırılmış bir mülakat kullanılmıştır. Bu aşamada, dijital anlamsal haritalama grubundan beş öğrenci ve kâğıt tabanlı anlamsal haritalama grubundan beş öğrenci olmak üzere toplam 10 öğrenciyle görüşülmüştür. Nicel verilerin analizi, iki deney grubu arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Dijital anlamsal haritalama grubunun ve kâğıt tabanlı anlamsal haritalama grubunun olumlu sonuçları, anlamsal haritalamanın dijital araçlarla veya kâğıt tabanlı olarak nasıl uygulandığına bakılmaksızın yeni kelime öğrenmek için etkili bir strateji olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, mülakat sonuçları, anlamsal haritalama stratejisini dijital araçlarla kullanan öğrencilerin, dijital yerliler oldukları için uygulama sonrasında kelime öğrenimi için anlamsal haritalama stratejisini kullanmaya nispeten daha istekli ve motive olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the effects of semantic mapping strategy between digital and non-digital means on vocabulary learning in ELT. A quasi-experimental research design was used to conduct the study. The study involved 42 students from the School of Foreign Languages at Dokuz Eylül University studying at various departments such as engineering, international relations, tourism management and international trade in two regular prep classes for English. The participants were divided equally between the two experimental groups. Digital semantic mapping was used by the Experimental group 1 while paper-based semantic mapping was employed by the Experimental group 2. The implementation lasted for six weeks. Quantitative data was collected by a pre-test and a post-test developed and organized by the researcher. The same reading materials and procedures were applied to both groups throughout the process of the implementation. The results of the statistical study were calculated using the T-test. Scores from the pre-tests and post-tests were compared to see how well the implementation worked. Also, a structured interview was employed in order to collect further data. At this stage, a total of 10 students were interviewed, five students from the digital semantic mapping group and five students from the paper-based semantic mapping group. The analysis of the quantitative data demonstrated that there was not a significant difference between the two experimental groups. The positive results of the digital semantic mapping group and the paper-based semantic group have suggested that semantic mapping is an effective strategy for learning new vocabulary no matter how it is applied, with digital means or paper-based. However, the interview results showed that students who used the semantic mapping strategy with digital means were found to be comparatively more eager and motivated to utilize the semantic mapping strategy for vocabulary learning after the implementation as they are digital natives.