İnşaat sözleşmelerinin Uluslararası Muhasebe Standartları çerçevesinde raporlanması
Reporting framework of International Accounting Standards construction contracts
- Tez No: 417645
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ SİPAHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TMS 11, İnşaat, IASC, TMS, Tamamlanmış Sözleşme, Tamamlanma Yüzdesi.Yıllara Sari İnşaat, IAS 11, Construction, IFRS, IAS, Completed Contract, Percentage of Completion, Multi-years Construction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
üresel ekonominin gelişmesi ve sermaye hareketlerinin kıtalararası yatırımlarla büyümesi dünya piyasasında ortak bir paydanın ortaya çıkarılmasını gerektirmiştir. Bu da muhasebe ve finansal raporlamalara belirli standartlar kazandırılarak IASC'nın yayımladığı standartlar ekseninde ülkeler bu yeni yapıya adapte olmaya başlamışlardır. Türkiye bu kapsamda IASC'nın hazırladığı 41 standardı kendi sistemine uyarlayarak Türkiye Muhasebe Standartları ortaya çıkarılmıştır. Bu kapsamda ülkemizde raporlama sisteminde bu uygulamalarla birlikte uygulanan yöntemlerde değişikliğe gidilmiştir. Bu değişiklilerden biri olan yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri Standardı olmuştur. Ülkemizde yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri için Gelir Vergisi Kanunu'nda özel bir vergileme usulü getirilmiştir. Bu usule göre mali tablolarda“Tamamlanmış Sözleşme”ve“Tamamlanma Yüzdesi”yöntemlerinden“Tamamlanmış Sözleşme”yöntemi uygulanıyordu. Sözleşmelerin gelir ve maliyet hesabı sonuç hesaplarına işin bittiği dönemde aktarılıyordu. Söz konusu standarda göre“Tamamlanma Yüzdesi”yöntemi kullanılarak mali tablolarda ortaya çıkan farklılıklar konumuzda ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The development of the global economy and capital investment growth in intercontinental movement of world market has required a common denominator of uncovering. This is utilised by certain accounting and financial reporting standards, the standards issued by the IASC in the axis countries are beginning to be adapted to this new structure. Turkey in this context, IASC, is adapting his system to 41 prepared by standard Turkey accounting standards were uncovered. In this context, our country reporting system this method implemented in the plant were changed with those applications. This is one of the years of changes and repairs in the TMS has been brought to standard construction contracts 11. Our country works and repairs to the income tax act has been a custom in the taxation procedure. According to the financial statements this procedural“completed contract”method, a percentage of the“Completed”and“completed contract”method was practiced. Contracts and cost account reported that in the period you're done the result accounts. According to the standard in question,“the percentage of Completed”method using the resulting differences in financial statements is discussed in our subject.